{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Baščaršija je duh koji obogaćuje i južnu Evropu"

F
23.10.2009. u 14:52
0
27
"Baščaršija je duh koji obogaćuje i južnu Evropu"
0
"Baščaršija je duh koji obogaćuje i južnu Evropu"
Foto: EUSR
Baščaršija je konačni cilj svakog stranca i ona ne obogaćuje samo Sarajevo već je to duh koji obogaćuje i južnu Evropu, kazao je visoki predstavnik Valentin Inzko jučer u Sarajevu na predavanju Enesa Kujundžića o temi "UNESCO-ova Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i njene implementacije u BiH".
Predavanje je organiziralo Udruženje "Tradicionalni zanatski esnafi Sarajevo", da bi se ozbiljnije pristupilo dokumentiranju, promociji i zaštiti tradicijske kulture i znanja, uključujući tradicionalno zanatstvo po kojem je sarajevska Baščaršija poznata diljem svijeta, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

"Bosna je poevropljena, Evropu treba pobosančiti", kazao je Inzko.

Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i njene implementacije u BiH ratificirana je ove godine i obuhvata žive ljudske riznice, te je Kujundžić govorio o ljudskoj raznolikosti iz koje proizlazi: usmena tradicija – predaja, izvođačka umjetnost, društveni običaji, znanje i praksa itd., kao i o tradicionalnom zanatstvu, institucionalnom ambijentu i obrazovnom sistemu.

U sklopu predavanja Kujundžić je promovirao "Putokaz", časopis za razvoj, obrazovanje, nauku i kulturu, čiji je osnivač.

Predsjednik Udruženja "Tradicionalni zanatski esnafi Sarajevo" Nasir H. Jabučar govorio je o prošlim vremenima i odnosu prema zanatu za što je kao najbolji primjer naveo riječi roditelja djetetu: "Ako budeš slabo učio, dat ću te na zanat".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: