BiH
0

Baščaršija će zasjati novim sjajem

FENA
Gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac i direktor građevinske firme "Neimari" Ramiz Mulaomerović potpisali su danas ugovor o saniranju krovova, fasada i oluka na objektima u Gazi Husrev-begovoj i ulici Sarači.

Projekt sanacije ovih objekata bit će realiziran u okviru Projekta iluminacije Baščaršije, a 156.000 KM osigurali su Grad Sarajevo i Općina Stari Grad.

"Prije same iluminacije koja je planirana za kraj jula neophodno je sanirati ove objekte, vratiti im autentičan izgled i dovesti na nivo koji zaslužuju, s obzirom na to da se u ovim ulicama nalazi i više nacionalnih spomenika: Gazi Husrev-begov bezistan, Begova džamija, Tašlihan, itd.", kazala je gradonačelnica Borovac.

Sanacija objekta obuhvatit će krovopolagačke radove,(ugradnja nove ćeramide, sanacija drvenih oluka), limarske i bravarske radove te fasadne radove (Aeroplan - bijela fasada, Morića han i dvije fasade u gornjem dijelu Sarača).

Kako bi sve bilo u skladu s autentičnim izgledom ovih objekata u projekt su uključeni i predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić koji je istakao višestruki značaj ovog projekta: za ljepotu stare jezgre Grada te za korisnike poslovnih objekata čiji su vanjski dijelovi oštećeni.

Za realizaciju kompletnog projekta iluminacije ovih dviju ulica Općina Stari Grad i Grad Sarajevo izdvojili su po 200.000 KM a načelnik Resić je najavio i nove aktivnosti na uređenju Baščaršije poput popločavanja i potpune rekonstrukcije Sarača u 2008. godini.

Radovi predviđeni danas potpisanim ugovorom će, prema najavama direktora firme "Neimari" Ramiza Mulaomerovića, biti završeni u propisanom roku od 90 dana.