BiH
0

Bas-Beker zaprepašten uskraćivanjem izjava za BHT1

FENA
Viši zamjenik visokog predstavnika u BiH Piter Bas-Beker izrazio je zaprepaštenje zbog odluke Vlade RS-a da uskrati izjave Javnom radio-televizijskom sevisu (BHT1), navodeći da takva diskriminacija prema novinarima nije dobra za BiH, kao zemlju koja želi da pristupi Evropskoj uniji.

"Bio sam zgrožen mjerama koje su poduzete u RS-u, vezano za slobodu medija. Razmišljao sam u jednom trenutku da li se ja nalazim u Bjelorusiji ili Kazahstanu, gdje postoje dvije kategorije novinara, oni koji su prihvatljivi i oni koji nisu", kazao je ambasador Bas-Beker na pres-konferenciji nakon razgovora sa predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem.

"Za takve mjere nema nikakvih opravdanja, a ako postoje bilo kakve primjedbe onda se treba slijediti predviđena procedura, a to je da se te primjedbe proslijede Regulatornoj agenciji za komunikacije", naglasio je Bas-Baker i dodao da "novinari znaju biti zločasti, ali takve stvari funkcioniraju u svim demokratskim zemljama".

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić prenio je višem zamjeniku visokog predstavnika u BiH zamjerke i primjedbe koje imaju vlasti RS-a na rad BHT1, ali i izrazio nadu da će u vrlo kratkom roku ovaj problem biti prevaziđen.

Bas-Beker i Radojičić su na sastanku u Banjoj Luci razgovarali i o potrebi usvajanja državnog zakona o visokog obrazovanju, uz konstataciju Bas-Bekera da očekuje puni angažman o tom pitanju novog ministra civilnih poslova.

Viši zamjenik visokog predstavnika vjeruje da će se Vlada RS-a i druge vlade u BiH angažirati na reformama kako bi se BiH integrirala u Evropsku uniju. U tom smislu, on je kazao da je govor novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, prilikom izbora, bio ohrabrujući i obećavajući, te izrazio nadu da će se konkretno raditi na ispunjavanju reformskih procesa.

Ambasador Bas-Beker danas se u Banjoj Luci sastao i sa ministrima prosvjete i saobraćaja i veza Antonom Kasipovićem i Nedeljkom Čubrilovićem sa kojima je razgovarao o spomenutim temama.