Valentin Inzko
0

"Barroso je bio jasan da ne želi da BiH zaostaje za zemljama u regionu"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je bio jasan da je šteta i da ne želi da Bosna i Hercegovina zaostaje za drugim zemljama u regionu“, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko novinarima danas u Sarajevu nakon obraćanja Barrosa učesnicima "Parlamenta za Evropu".

Dodao je da je bilo malo upozorenja, a istovremeno bilo je i ohrabrenja da BiH jeste evropska zemlja, ali da još nije članica EU, te da može da bude uz neke napore.

Po njegovim riječima Barroso je naglasio tri stvari koje su važne. Među ostalim, treba riješiti pitanje 'Sejdić-Finci', "da su svi jednaki, da se mogu svi građani BiH kandidirati za sve funkcije", kao i pitanje službe za državnu pomoć koja nedostaje.

"Meni se jako svidjelo, također, da je on dao veliku i snažnu podršku državnim pravnim institucijama - Sudu i Tužilaštvu BiH te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, pošto bez pravne države nema države", kazao je Inzko.

Istaknuo je da je danas u Sarajevu bila veoma visoka delegacija, svi koji su zaduženi za BiH bili su tu - predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, komesar za proširenje Štefan Fuele i direktor za istočnu Evropu, Rusiju i Balkan Miroslav Lajčak.

To je bio, kazao je Inzko, veoma dobar signal da u Briselu smatraju da je vrlo važno šta se dešava ovdje u BiH.