O Danu RS-a
1.7k

Baronesa Arminka Helić upozorila u Domu lordova: Naša šutnja ohrabruje nacionalizam u BiH

Klix.ba
Foto: Independent
Foto: Independent
Britanski Dom lordova sinoć je ponovo raspravljao o situaciji u BiH. Baronesa Arminka Helić, britanska političarka bh. porijekla, u svom govoru evocirala je sjećanja na preminulog bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna za kojeg je kazala da niko u Britanskom parlamentu nije tako dobro poznavao situaciju u BiH kao on.

Ashdown je, kaže, ulazio u Sarajevo i izlazio iz njega za vrijeme opsade, najduže u modernoj historiji. Helić je naglasila da je Ashdown u više navrata u Britanskom parlamentu iznosio ozbiljna upozorenja zbog situacije u regionu, a posebno one u BiH.

"Bosna se održala uprkos stalnim naporima da se zemlja razbije. Možda smo kao rezultat ovog napretka tretirali region kao manji prioritet u vanjskoj i sigurnosnoj politici. U EU, posebno, postojao je konsenzus da regionalni problemi treba da budu ostavljeni regionalnim liderima, ignorišući činjenicu da mnogi od tih lidera kažu jednu stvar u Washingtonu, Londonu i Briselu, ali sasvim drugu kada razgovaraju s građanima i vode politiku u njihovo ime", rekla je Helić.

Dodala je da Srbija i, u manjoj mjeri, Hrvatska još uvijek omogućavaju svojim zastupnicima u Bosni da potkopavaju suverenitet zemlje, ohrabrujući HDZ da stvori treći entitet unutar FBiH i koristi svoje članstvo u EU kako bi se to ostvarilo.

"RS je jučer proslavila tzv. dan entiteta, datum iz 1992. godine kada su proglašavanjem vlastite države bosanski Srbi pokrenuli razarajući četverogodišnji rat u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi i ostavili milione raseljenih. Ustavni sud BiH je 2015. godine dan RS-a proglasio za neustavan praznik, ali se on ipak proslavlja pod pokroviteljstvom entitetskog predsjednika čija je politika otcjepljenje od BiH i pridruživanje Srbiji", izjavila je ona.

Napomenula je da je premijerka Srbije Ana Brnabić primila orden Republike Srpske koji su ranije dobili osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Vojislav Šešelj.

"Plašim se da se naša šutnja interpretira kao zeleno svjetlo za daljnje djelovanje nekih lidera u regionu koji na taj način guraju svoju nacionalističku agendu unazad, držeći region u stanju stalne nesigurnosti i napetosti i držeći kao taoca budućnost miliona mladih ljudi", dodala je ona.