Otežan proces odbrane
0

Bariša Čolak poslao kopiju zahtjeva za izručenje Divjaka

FENA
Jovan Divjak
Jovan Divjak
Austrijsko ministarstvo pravde zaprimilo je kopiju zahtjeva Ministarstva pravde BiH za izručenje penzioniranog generala Jovana Divjaka koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Austriji.

Međutim, ukoliko austrijska strana prihvati nepotpunu kopiju koju je poslao ministar pravde BiH Bariša Čolak, dosadašnji napori odbrane bit će temeljno potkopani, izjavio je ovo za Agenciju FENA ambasador BiH u Austriji Haris Hrle.

Po njegovim riječima, ministar Čolak je potpuno zaobišao Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje još razmatra ovo pitanje, a sve što je do sada učinjeno može biti uzaludno, jer će odbrana morati krenuti ispočetka, tvrdi Hrle.

"Napori koje je poduzelo Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ambasada BiH u Beču kao što je provjera kompletnosti zahtjeva i zaštita interesa našeg državljanina koji se našao pod teretom političke optužnice Republike Srbije, pokušavaju se iznutra minirati", naglašava Hrle.

Na pitanje koje su posljedice ovakvog zahtjeva, Hrle je kazao da ukoliko ovakav nepotpun zahtjev bude prihvaćen višestruko će biti otežan i produžen proces u austrijskom sudu. Naveo je da je proces izručenja Divjaka bio u završnoj fazi odbrane, ali "ovaj potez cijeli proces može prolongirati na neodređeno vrijeme".

"Zahtjevom za izručenje ministar Čolak neposredno je ojačao i pravno potpomogao zahtjev srbijanskog tužilaštva za izručenje. Sada, pravno gledajući, postoji dvostrana sumnja koja dvostrano pada na teret Jovana Divjaka. Ta dva zahtjeva nadopunjuju se i zajednički ugrožavaju njegove interese. A sve to i pored činjenice da u BiH nije podignuta optužnica niti izdat nalog za hapšenje, što su apsolutni uvjeti da bi zahtjev uopće mogao biti upućen", pojašnjava Hrle.

Naglasio je da će odbrana generala Divjaka, poduzeti dodatne aktivnosti, koje će biti usmjerene i usklađene u okviru novih političkih i pravnih činjenica.

"Situacija se sada dodatno zakomplicirala. Ovo je veoma složen politički, pravni i diplomatski proces s bilateralnim i regionalnim posljedicama, koji je od jučer ušao u novu, za nas težu fazu", dodaje ambasador i poručuje da će se Divjak ipak vratiti u Sarajevo.

Trenutno se razmatraju nove okolnosti s političkog i pravnog stajališta i doprinosi aktivnim prijedlozima u okviru novonastale situacije, a kako ističe Hrle Divjak je svjestan da oba pristigla zahtjeva za izručenje - srbijanski original i bh. kopija, imaju političku pozadinu.

Na pitanje da li je original zahtjeva za izručenje u Ambasadi BiH u Beču, Hrle je kazao da "gdje god da je, čeka odluku Predsjedništva BiH".