"Očuvanje jezika"
250

BANU pokrenula inicijativu za ukidanje naziva B/H/S jezik u sarajevskim školama

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti održala je krajem septembra tribinu o bosanskom jeziku s koje je jasno poručeno da moraju postaviti zahtjev vlastima da se osigura upotreba bosanskog jezika u svim školama i da naziv B/H/S jezik treba biti ukinut. Desetak dana poslije, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS donijelo je instrukciju svim sarajevskim školama da se mora osigurati realizacija nastavnog procesa na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS donijelo je, prema riječima ministra Elvira Kazazovića, instrukciju za sve osnovne škole u tom kantonu da naziv B/H/S za maternji jezik više ne može biti u upotrebi. Napomenuo je da teoretski postoji mogućnost da se nastava izvodi na jednom od tri jezika, što bi u praksi moglo izazvati haos, ali da to s navedenom instrukcijom nije slučaj.

Međutim, u instrukciji upućenoj školama s područja Kantona Sarajevo jasno stoji da u narednom periodu uprave škola moraju osigurati izvođenje nastave na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH, shodno slobodnom opredjeljenju roditelja/staratelja učenika.

Očigledne su kontradiktornosti između onoga što ministar Kazazović želi poručiti, a što se odnosi na izbacivanje nezgrapne konstrukcije za naziv maternjeg jezika (B/H/S) i onoga što stoji u instrukciji da se mora osigurati realizacija nastavnog procesa na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda, bosanskom, hrvatskom ili srpskom.

BANU pokrenula inicijativu

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kazao je ranije za Klix.ba da je odluka donesena kako bi se obrazovanje uskladilo s Ustavom Federacije BiH i Ustavom KS, a nakon inicijative roditelja jednog učenika osnovne škole, Bošnjaka.

Prema našim saznanjima, inicijativu za ukidanje naziva B/H/S jezik i književnost ipak nije pokrenuo roditelj jednog učenika osnovne škole, već predstavnici Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) i to zbog potrebe za očuvanjem bosanskog jezika.

Potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti Dževad Jahić kazao je za Klix.ba da vodi tribinu bosanskog jezika već drugu godinu, a da je na tim tribinama nedvosmisleno formulirano pravo i obaveza da se naziv jezika upotrebljava onako kako stoji u Ustavu.

"Mi pokušavamo naučno elaborirati ono što je naučno neoborivo. U tom smislu smo i ovoga puta, drugi put, nakon uvodnog predavanja i diskusija nedvosmisleno formulirali pravo i obavezu u školskom sistemu da se naziv jezika upotrebljava onako kako je on historijski naslovljen, kako stoji u Ustavu... U tom smislu se trebaju riješiti nedoumice u vezi s upotrebom trojnog naziva. Administracija zamagljuje stvari, što kasnije dovodi do velikih nesporazuma. Nauka te nesporazume izbjegava", kazao je Jahić za Klix.ba.

Dodao je kako je na tim tribinama bilo nekoliko direktora osnovnih škola koji su dali jaku podršku navedenoj inicijativi.

"Tu je pokušaj Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti da stvari stavi na svoje mjesto. I ne može se reći da se Akademija nije u tom smislu založila. Dobro bi bilo kad bi školska praksa imala više sluha za preporuke naučnih institucija, pogotovo Akademije", poručio je Jahić.

Na pitanje misli li da će ta inicijativa u praksi dovesti do velikih problema, Jahić odgovora da nauka ne snosi tu vrstu odgovornosti.

"Treba vidjeti koje vrste problema će instrukcija izazvati. Ako je to tako, onda nikad bosanski jezik u svojoj matici neće biti priznat. Šta ćemo za izbacivanje osnovnih prava bošnjačke djece u Republici Srpskoj, što ne pravite priču o tome, što te probleme ne razrješavate?! Mi smo se pomirili s tim i ništa ne činimo, to je nesreća Bosne", kazao je Jahić.

BANU nije pokrenula inicijativu

Ponovo smo kontaktirali ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića da provjerimo da li je inicijativu za izbacivanje naziva B/H/S pokrenula Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, na šta smo dobili odgovor da je inicijativa isključivo pokrenuta kako bi upotreba jezika bila usklađena s Ustavom.

"Možda je inicijativa krenula od Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, ali prema nama nije. Mi smo se vodili samo pravom, nikako strukom ili politikom. Nama je rečeno da moramo da poštujemo Ustav. Isključivo smo se za to opredijelili iz pravnih razloga. U posljednje vrijeme nismo imali kontakt s predstavnicima Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti", zaključio je Kazazović za Klix.ba.