Od 4. do 8. oktobra
0

Bantao kongres najveći regionalni događaj iz oblasti nefrologije

Klix.ba
Pod pokroviteljstvom Svjetskog udruženja nefrologa (ISN) i Evropskog udruženja nefrologa (ERA -EDTA) u Sarajevu će od 4. do 8. oktobra biti održan 13. kongres Balkanske asocijacije nefrologa o temi "Transplantacija i umjetni organi (BANTAO)".

Ovaj značajan događaj za razvoj nefrologije, dijalize i transplantacije, ali i dizanje svijesti o bubrežnim oboljenjima bit će održan u organizaciji Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju BiH, a sudjelovat će nefrolozi iz BiH i Evrope.

Predsjednica Odbora Bantao kongresa prof. dr. Halima Resić kazala je da Bantao kongres predstavlja uspješan primjer saradnje nefrologa na Balkanu, te ukazala na njegov značaj u pogledu razvoja te oblasti medicine.

"Zahvajujući Bantao kongresu svake godine imamo priliku razmijeniti iskustva s kolegama iz regije i svijeta, te čuti korisna predavanja najistaknutijih svjetskih nefrologa", kazala je prof. dr. Resić.

Prema njenim riječima statistike pokazuju da je povećan broj hemodijaliznih pacijenata, a od presudnog je značaja edukacija ljekara i medicinskog osoblja, kao i dizanje svijesti građana o bitnosti pravovremenih pregleda i kontrola.

U okviru kongresa predavanja će održati najistaknutiji bh. i evropski nefrolozi, a teme predavanja su iz oblasti kliničke nefrologije, dijalize, transplantacije te arterijske hipertenzije.

"Ove godine ćemo, u okviru kongresa, održati drugi simpozij u oblasti renalne zamjene bubrežne funkcije te CME kurs o temi hronična bubrežna bolest i transplantacija bubrega u državama u razvoju. Činjenica da ćemo ugostiti najveća evropska imena iz oblasti nefrologije dovoljno govori o uspješnosti Bantao kongresa", naglasila je prof. dr. Resić.

Sudionici CMS kursa dobiti će i evropske UMS certifikate, a Organizacioni odbor kongresa ove godine čine uvaženi stručnjaci nefrolozi iz Hrvatske, Srbije, Grčke, Albanije, Rumunije i Turske.