Održan kolegij
0

Banovići su i dalje u političkoj blokadi: SDA-ova grupacija zakazala novu sjednicu vijeća

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Saga vezano za vlast u Banovićima se i dalje nastavlja. Nakon još jedne bezupsješne sjednice Općinskog vijeća koju predvodi PDA, sada je zakazana i ona na čijem čelu se nalazi predsjedavajući iz SDA-ovog tabora.
Naime, danas je održana sjednica Kolegija Općinskog vijeća Banovići na kojoj je utvrđen prijedlog dnevnog reda za 42. redovnu sjednicu tog tijela.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Predsjedavajući Robert Lapčević sjednicu je zakazao za 17. oktobar ove godine i ona će se održati u multimedijalnoj sali BKC-a sa početkom u 16 sati. Za istu je predložen dnevni red od 9 tačaka.

Pred vijećnicima bi se trebali naći izvještaji o izvršenju budžeta Općine i korištenju budžetske rezerve za prvih šest mjeseci tekuće godine te izvještaji o radu stalnih tijela (komisija) Općinskog vijeća za period od devetog do 11. i od 11. do 12. mjeseca ove godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Vijeće bi trebalo razmatrati i prijedlog odluke o stipendiranju učenika i studenata sa područja općine Banovići za školsku/akademsku 2023/2024. godinu, Operativni program održavanja cesta u zimskim uvjetima na području općine za isti period te informacije o sakupljanju, odvozu i odlaganju komunalnog otpada; o poduzetim mjerama zaštite i spašavanja i o stanju u oblasti obrazovanja i početku školske 2023/2024. godine.

Predloženi dnevni red razmatra se u skladu sa planom i programom rada Općinskog vijeća Banovići za 2023. godinu i materijal za predložene tačke bit će blagovremeno dostavljen svim vijećnicima.

No, veliko je pitanje koliko će sjednica moći biti realizirana, zbog političke krize koja je trenutno zastupljena u Banovićima.

Naime, na sjednicu kojom predsjedava Lapčević, odbijaju se pojaviti vijećnici iz nove većine koju predvodi PDA. Iz nove većine sazivaju svoje sjednice vijeća, na kojoj se pak ne pojavljuju vijećnici iz grupacije koju predvodi SDA.