Konfuzno stanje
7

Banovići su i dalje u blokadi: Zbog političke igre mogli bi ispaštati građani

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Banovići se nalaze u svojevrsnoj blokadi zbog nefunkcionalnog vijeća, a krizi se ne nazire kraj. Ona je uzrokovana političkoj igri koja se već dva mjeseca odvija u ovoj općini, vijeće je rasparčano na dva dijela, a svi od vinovnika tvrde da odluke provode u skladu s propisima.

U Banovićima su i dalje zastupljena dva suprotstavljena politička tabora. Razlika između onog koji predvodi Stranka demokratske akcije (SDA) je u tome što oni imaju u svojim rukama službeni pečat, dok je većina od 14 vijećnika na strani Pokreta demokratske akcije (PDA), koji odluke koje donose ne mogu ovjeriti i proglasiti važećim.

Oba tabora tvrde da su koraci koje poduzimaju u skladu sa pozitivnim propisima. PDA-ova grupacija ranije je u tri navrata organizirala sjednice Općinskog vijeća u pokušaju realizacije referenduma o smjeni aktuelnog SDA-ovog načelnika Bege Gutića. U svojoj nakani nisu uspjeli jer referendum ne mogu održati, odnosno odluku o njegovom raspisivanju ovjeriti službenim pečatom i objaviti u službenom glasniku.

S druge strane, već dva puta Općinsko vijeće pod rukovodstvom Roberta Lapčevića, koji je naslonjen na Klub vijećnika SDA, pokušava realizirati sjednicu, na kojoj bi razmatrali inicijativu nove većine, ali u tome ne uspijevaju zbog činjenice da se u sali ne pojavljuje 14 vijećnika. Posljednju sjednicu pokušali su realizirati danas i u tome nisu uspjeli zbog izostanka kvoruma.

"Vidljivo je da je u toku parlamentarna kriza. U narednom periodu ću opet nastojati u potpunosti ispoštovati Poslovnik o radu Općinskog vijeća te ću zakazati sjednicu, sa istim dnevnim redovom kao u prethodna dva slučaja. Kako ćemo krizu u narednom periodu prevazići, zaista ne znam", kazao je Lapčević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Današnjoj sjednici Općinskog vijeća prisustvovala je predsjednica Kluba vijećnika SDA Minela Agić, koja je mišljenja da novoformirana većina pokušava na sve moguće načine proizvesti krizu u tom organu.

"Požurili su sa pokretanjem inicijative za opoziv općinskog načelnika. Imamo informacije da su oni izvršili i provjere na terenu, odnosno anketiranje građana te da su dobili rezultate koji im govore da općinski načelnik uživa podršku građana i samim tim njihov nedolazak pokazuje da vjerovatno odustaju od inicijative koju su ranije pokrenuli", naglašava Agić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Općinski načelnik Bego Gutić referenduma se ne boji, a kako kaže, nedolazak većine na današnju sjednicu može slati i poruku po kojoj su oni ušli u jednosmjernu ulicu iz koje više ne znaju kako izaći.

"Nakon preuzimanja Rudnika mrkog uglja Banovići u mjesec dana su željeli preuzeti i Općinu te se etablirati kao politička snaga broj jedan ovdje, ali i u kantonu. Naime, drugi cilj im je bio da putem Banovića dođu i do rušenja Vlade Tuzlanskog kantona", navodi Gutić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Gutić kaže da Općina kao organ uprave funkcionira bez problema te da građani sva svoja prava mogu ostvariti. No, kada je riječ o Općinskom vijeću, ono se nalazi u parlamentarnoj krizi, ali, načelnik pojašnjava da postoji način za zaobilazak te prepreke.

"Budžet je najvažnija stavka, a načelnik ima mogućnost da ga po proceduri proglasi, kao i njegov rebalans. Mi ćemo u narednom periodu, ukoliko se ukaže potreba za rebalansom ili ukoliko kriza potraje do naredne godine, imati mogućnost proglašenja kako rebalansa, tako i samoga budžeta za iduću godinu", naglasio je Gutić.

Nova većina od 14 vijećnika i dalje ne odustaje od svojih ciljeva, tvrde da građani trenutno najviše ispaštaju zbog nastale situacije, a za nju krive grupaciju koja je okupljena oko SDA.

"Mi u Banovićima imamo blokadu zakonodavne vlasti, a ono što joj pripada općinski načelnik je preuzeo na sebe. Ovih dana imamo nezakonita imenovanja u nadzornim odborima javnih preduzeća, kao i imenovanja direktora. Čak je jedno preduzeće zaduženo 300 hiljada KM, bez saglasnosti Općinskog vijeća. Zbog toga ćemo tražiti odgovornost svih onih koji su učestvovali u tome", kaže Sifet Ikanović iz PDA, kojeg je nova većina imenovala za predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

S druge strane, Gutić je kazao da on kao načelnik ima ovlaštenja Općinskog vijeća za vršenje privremenih imenovanja.

"U prošlom mandatu, oni su dali ovlaštenja svom načelniku Midhatu Husiću da u ime Općinskog vijeća može vršiti određena imenovanja. Dakle, identičan akt je ovaj saziv vijeća usvojilo i ovlastilo općinskog načelnika da u njihovo ime može vršiti određena privremena imenovanja", kazao je Gutić.

U pokušaju dolaska do pečata, ali i preuzimanja rukovodećih funkcija, članovi nove većine u dva navrata su pokušali ući u zgradu u kojoj se pored Općine nalaze i prostorije službe Općinskog vijeća. U tome nisu uspjeli.

"Ovo je sve igra vremena koje je potrebno općinskom načelniku, a kako bi dobio mogućnost da do kraja mandata ostane na toj poziciji, odnosno do predstojećih izbora. Mi smo se obraćali svim relevantnim institucijama i od njih još uvijek očekujemo odgovore", nadovezuje se Ikanović.

Političku trakavicu u Banovićima u ovome trenutku bi mogao eventualno riješiti sud, ukoliko neko pokrene tužbu. To se do sada nije desilo.