{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banovići: Počela s radom JU Zaštićeni pejzaž Konjuh

F
19.12.2011. u 18:38
0
0
Banovići: Počela s radom JU Zaštićeni pejzaž Konjuh
0
Banovići: Počela s radom JU Zaštićeni pejzaž Konjuh
Na lokaciji Grab potok u općini Banovići danas je simboličnim otvaranjem s radom počela Javna ustanova "Zaštićeni pejzaž Konjuh".
Ta ustanova upravljat će Zaštićenim pejzažom, čuvati izvorne priodne vrijednosti i održivo korištenje prirodnih i kulturnopovijesnih dobara, nadzirati provođenje mjera zaštite i sprječavati sve aktivnosti koje nisu u skladu s ciljevima upravljanja.

Ove godine imenovan je privremeni Upravni odbor i v.d. direktora Javne ustanove te završene aktivnosti na njezinu registriranju. Doneseni su potrebni akti, uključujući Financijski plan Zaštićenog pejzaža "Konjuh" za 2011. godinu, a s općinom Banovići potpisan je ugovor o korištenju prostorija u Grab potoku.

"U sljedećoj godini trebamo pristupiti izradi Plana upravljanja Zaštićenim pejzažom. Jedan od naših projekata koje ćemo zajednički nastojati realizirati jest i namicanje sredstava za podršku projektima koji su vezani uz uređenje i korištenje Zaštićenog pejzaža”, riječi su ministrice prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona Senije Bubić.

Zaštićeni pejzaž smješten je u centralnim dijelovima planine Konjuh, obuhvaća u svom sjevernom dijelu područje rijeke Oskove, a u južnom slivno područje rijeke Drinjače, gornji dio sliva rijeke Drinjače i slivna područja Krabanje i Velike Zlaće, pripada brdsko planinskom regiji s nadmorskim visinama od 300 do 1 328 metara.

Ukupna površina Zaštićenog pejzaža iznosi 8 016 hektara, a prostire se na dijelovima općina Kladanj, Banovići i Živinice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: