CCI
0

Banjoj Luci prijeti ekološka katastrofa

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) uputili su danas otvoreno pismo Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske povodom, kako navode, aktuelne kritične situacije na akumulaciji Hidroelektrane "Bočac“.

Tone nagomilanog plutajućeg otpada prijete da proizvedu havariju i ekološku katastrofu te ugroze sigurnost građana Banje Luke i okoline, navodi se u pismu.

“Da je, shodno zakonskoj obavezi, Ministarstvo donijelo uredbe o ambalaži i ambalažnom otpadu, danas Vrbasom ne bi plutale tone plastičnog otpada, već bi isti bio recikliran, čime bi se osigurale desetine radnih mjesta, dodatni izvori prihoda, i izbjegli troškovi i rizici koje ova i slične situacije u budućnosti mogu donijeti“, ocjenjuje CCI.

Dodaje i da bi slične situacije bile svedene na minum da je, shodno zakonskoj obavezi, resorno ministarstvo omogućilo rad Fonda za zaštitu životne sredine u punom kapacitetu.

CCI poziva resorno ministarstvo i ministricu Fatimu Fetibegović da hitno donesu neophodne uredbe kako bi se konačno riješio problem ambalažnog otpada u Republici Srpskoj, kao i da omoguće da RS odnosno BiH ne bude najzagađenija zemlja regije i jedina zamlja u kojoj se ne vrši reciklaža ambalažnog otpada.