|

Banjaluka: Dani aktivizma protiv rodnog nasilja

Banjaluka: Dani aktivizma protiv rodnog nasilja
0
S
SRNA
23.11.2009. u 12:55
0
komentara
0

dijeljenja
Banjaluka: Dani  aktivizma protiv rodnog nasilja
Od 25. novembra do 10. decembra u Banjaluci će trajati dani aktivizma protiv rodnog nasilja, čime će se ovaj grad uključiti u međunarodnu kampanju, kreiranu s ciljem razvoja strategija i podizanja međunarodne svijesti o sistemskoj prirodi nasilja nad ženama.
Izvršni direktor Udruženja "Udružene žene" Nada Golubović rekla je da ova akcija počinje 25. novembra, na Dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra, na Dan ljudskih prava.

Prema njenim riječima, u prvih šest mjeseci ove godine na SOS telefon u Banjaluci, javilo se 599 žrtava, a u čitavoj Republici Srpskoj oko 1600.

"Prema statistikama, u 95 odsto slučajeva riječ je o nasilju nad ženama, dok je u nekih pet odsto žrtva i muškarac", rekla je Golubovićeva, ističući da kad je žrtva žena, onda su žrtve i njihova djeca.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović, koji je proglasio 16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja, pozvao je građane da podrže ovu akciju.

"16 dana aktivizma je sibmoličan čin, kojim se građanima želi skrenuti pažnja na problem koji postoji i uzrokuje mnogo loših stvari, od sukoba unutar porodica do njihovog raspada", naveo je Davidović.

On je istakao da je Banjaluka već dala značajan doprinos u rješavanju problema rodnog nasilja i pokazala spremnost da djeluje u solidarnosti sa više od 2 800 organizacija širom svijeta koje uzimaju učešće u ovoj kampanji.

Banjaluka ima multidiscipinarni tim za pomoć i podršku žrtvama nasilja, te sigurnu kuću. Žrtve pozivom na broj policije 122 i SOS liniju 1264 dobijaju urgentnu pomoć.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.