BiH
155

Banjalučkoj Ferhadiji će biti vraćen stari sjaj: Uskoro dekoracija enterijera džamije

Piše: M. R.
(Foto: Klix.ba)
Prezentacija projekta oslikavanja Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci održana je danas u prostorijama ovog objekta, a kompletna restauracija trebala bi biti završena sledeće godine.

Džamiji će biti vraćeni kompozicija i stil kakve je imala prije rušenja, a nakon postavljanja velike skele od 17 metara počet će oslikavanje od vrha kupole do zidova. Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić istakao je da je ovo svečani trenutak i najava za iduću godinu kada će džamija biti zvanično i otvorena.

"Sretni smo jer svi radovi idu predviđenom dinamikom i nakon što se danas opredijelimo za jednu varijantu oslikavanja unutrašnjih dijelova to će biti najava za sledeću godinu kada će ovaj objekat biti svečano otvoren", rekao je Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.

Kada je riječ o samom objektu, on je vrlo značajan i jedinstven za prostor Balkana, ali treba vratiti njegovo prvobitno stanje počev od dekoracije do kaligrafskih ispisa koji su bili prije.

Glavni projektant obnove banjalučke Ferhadije Muhamed Hamidović, najavio je da će neki dijelovi biti izmjenjeni, ali da je cilj uskladiti sve elemente i dobiti jednu značajnu cjelinu.

"Konačno smo doživjeli i to da pripremimo elemente za oslikavanje džamije, da pokušamo vratiti njen stari sjaj. Imali smo na raspolaganju dvije verzije oslikavanja, a one se nadovezuju jedna na drugu, jedna je bila vjerovatno na početku austrougarskog perioda kada se moglo primijetiti da neki elementi nisu u kontekstu onoga što je istočna priča odnosno otomanska, a druga je dodavanje nekih slikarskih elemenata. Zastupljen je 'rumi' stil koji će biti i dalje, a pokušat ćemo nešto da ispravimo što nije u ono vrijeme bilo, jer uvijek je neko dolazio sa strane, nije bilo slikara ovdje kod nas, sada ćemo to da raščistimo i da sve elemente uskladimo, da dobijemo jednu cjelinu. Kaligrafski tekst je vrlo bitan i ostao je originalan i on će se tretirati na isti način kako je i bilo. Postoje neka pravila gdje šta treba da bude, komad na ulazu koji je nađen će biti tu i postavljen, a popraviće se greške koje su klesari nekada napravili“, rekao je Hamidović.

Profesor islamske umjetnosti i estetike Nusret Isanović istakao je da je džamija pripadala samom vrhuncu klasičnog perioda osmanske arhitekture, da su najbolja arhitektonska djela ostvarivana u tom periodu, te da je riječ o objektu od izuzetnog značaja.

Na javnom konkursu za restauraciju Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci pobijedila je kompanija Restauro, a glavni izvođač radova je Neimari iz Sarajeva. Oni će uz sugestije umjetničkog savjeta ocijeniti koliko su se približili ideji, te kojim materijalima i tehnologijom će vršiti obnovu i sledećih nekoliko mjeseci.