BiH
0

Banjalučki vatrogasci dobili dva nova vozila

SRNA
Gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović uručio je danas ključeve dva nova vatrogasna vozila Vatrogasnoj jedinici grada: takozvano "navalno" vozilo vrijedno 612.963 KM i prateće vozilo sa cisternom, vrijednosti 377.044 KM.

"Svake godine u skladu sa mogućnostima nabavljamo nova vozila. Naše opredjeljenje jeste tehnička modernizacija Vatrogasne jedinice, koja sada broji više od 120 ljudi", rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, osim obezbjeđenja grada, Vatrogasna jedinica obezbjeđuje i Aerodorom. On je naveo da više ne postoje vatrogasne jedinice u okviru velikih fabrika, zbog čega Vatrogasna jedinica ima široko polje djelovanja i odgovornost.

Davidović je istakao da je sva oprema koja se nalazi u vozilima definisana na osnovu potreba zaposlenih u Vatrogasnoj jedinici.

"Sva ova tehnika bez ljudi ne bi značila mnogo, tako da se istovremeno ulažu sredstva i u nabavku opreme i obuku ljudi. Dakle, vatrogasci su adekvatno obučeni i mogu da djeluju kada je to potrebno", kaže Davidović. 

On je dodao da se radi na tome da se vrijeme do dolaska na lice mjesta skrati što je moguće više.

"Vjerujemo da će i novi vatrogasni dom na lokaciji u Tunjicama, za koji planiramo izradu projektne dokumenatcije i koji će biti urađen po najsavremenijim standardima, pružiti nove mogućnosti", istakao je Davidović.
Gradonačelnik je posjetio i Vatrogasni dom, u čiju je rekonstrukciju uloženo oko pola miliona KM, pa je sada jedan od najbolje opremljenijih u BiH. 

Miroslav Malinić, komandir čete Vatrogasne jedinice Banjaluka, istakao je da će im nova vozila olakšati rad, smanjiti količinu sredstava za gašenje požara, te skratiti brzinu intervencije.

"U toku prošle godine imali smo 673 intervencije, od toga 266 ostalih u koje spadaju tehničke intervencije. Shodno tome, moramo imati adekvatnu opremu kako bi mogli reagovati i u takvim slučajevima", zaključio je on.

Dobavljači novih vozila su preduzeća "Metis internacional" iz Maribora i "Eko-bel" iz Laktaša.