Alarmantna situacija
20

Banjalučki UKC dostiže svoj limit, hospitalizirano 350 Covid pacijenata

SRNA
Univerzitetski klinički centar RS-a u Banjoj Luci dostiže svoj limit kada je riječ o smještaju Covid pacijenata i prvi put od početka pandemije otvoren je i sedmi sprat, rekao je danas zamjenik direktora Slobodan Hajder.

Hajder je naveo da je u UKC-u smješteno 350 pacijenata, od čega ih je skoro 50 koji zahtijevaju određen vid respiratorne podrške, a dva pacijenta su priključena na vještačka pluća.

"Broj zaraženih u proteklih 10 dana drastično raste, te je UKC RS-a primoran da prvi put u proteklih godinu dana otvori sedmi sprat za Covid pacijente i vrlo brzo ćemo dostići limit u smještajnim kapacitetima", rekao je Hajder.

On je napomenuo da je popunjena Intenzivna njega za nehirurške grane, te da to znači da se otvara hirurška šok soba za smještaj Covid pacijenata.

Hajder je naveo da je samo za liječenje Covid pacijenata u proteklih godinu dana utrošeno više od 60 miliona KM u koje nisu uračunati troškovi posteljine, hrane i kiseonika, od čega je više od 35 miliona KM izdvojeno za liječenje lakših oblika kovid oboljenja.

On je naveo da je potrošnja kiseonika u posljednjih godinu dana 10 puta veća, te da je potrošnja antibiotika veća za dva miliona KM.

"Najveći broj pacijenata koji se liječe u našoj ustanovi su iz Banje Luke, te je logično i da lokalna zajednica pomogne u liječenju njenih građana", rekao je Hajder.

On je podsjetio da do sada grad Banja Luka nije izdvajao novac za rad UKC-a RS-a, ali da se do sada ni ova zdravstvena ustanova nije nalazila u ovakvoj situaciji.

"Do sada nismo bili prisiljeni da otvaramo sedmi sprat, a time dobijamo oko 60 slobodnih kreveta. Ako budu ovakvi trendovi, ne bi me čudilo da do ponedjeljka popunimo i sedmi sprat", naveo je Hajder.

On je napomenuo da neće biti dozvoljeno da pacijenti ne budu smješteni u UKC-u, te pozvao sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera kako se ne bi dogodilo da se oboljeli moraju smještati po hodnicima.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a RS-a Peđa Kovačević rekao je da se RS nalazi u drugoj nedjelji trećeg talasa virusa korona, da je broj pozitivnih lica svaki dan sve veći, te da su to neumoljive činjenice.

"Nažalost što je veći broj ljudi koji su pozitivni biće i veći broj onih koji zahtijevaju kliničko liječenje, a briga o takvom pacijentu dnevno košta 700 KM", naveo je Kovačević.

On je upozorio da je sve veći broj pacijenata koji zahtijevaju respiratornu podršku, kao i onih koji moraju biti uspavani i stavljeni na respirator.

"Takvi pacijenti zahtijevaju i veću odgovornost i brigu ljekara, jer je njihovo liječenje izuzetno zahtjevno. Za te bolesnike moramo na vještački način da održavamo sve njihove funkcije", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, svakodnevno liječenje tih kritično oboljelih i najtežih bolesnika košta između dvije i tri hiljade KM.

On je istakao da je svaka finansijska pomoć u ovakvoj situaciji dobro došla, pa i od lokalne zajednice.