Propisano do 16 sati
34

Banjalučki tržni centar nedjeljom radi do 22 sata i krši odluke gradske vlasti

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik Narodne skupštine RS-a Draško Stanivuković prijavio je Inspekciji rada Inspektorata RS i Odjeljenju komunalne policije Grada Banja Luka Tržni centar Delta Planet, jer su radnici morali raditi do 22 sata u nedjelju, iako prema važećim propisima smiju raditi samo do 16 sati.

Stanivuković je jučer otišao u ovaj centar u 19:30 sati i on je bio otvoren. Na tržnom centru je od ranije napisano kako je radno vrijeme od ponedjeljka do nedjelje do 22 sata.

Odbornici Skupštine Grada Banja Luka koji su također bili u tržnom centru Delta Planet kazali su kako se osjećaju obezvrijeđeno jer je Odluka o izmjeni radnog vremena na dnevnom redu sjednice Skupštine Grada Banja Luka tek u srijedu.

"Predlažemo da ukinemo Gradsku skupštinu. Zašto postojimo? Kada je bio 8. mart bili smo svjedoci da kažnjavaju ljude koji prodaju cvijeće, a gdje je inspekcija sada?", kazala je Mirna Savić-Banjac, odbornica Skupštine Grada Banja Luka.

Stanivuković je rekao kako sada očekuje reakciju inspektora, a da će oni, ako inspektori ne urade svoj posao, uraditi sve na svoj način. Poručio je kako neće dozvoliti da privatni dogovori tajkuna i političara budu iznad života i smrti u RS-u.

"Obećao sam vam da ću raditi posao narodnog poslanika i opravdati najveće povjerenje koje ste mi ukazali, ali isto sam obećao da ću nastaviti raditi i posao odbornika u Skupštini grada, zato sam iskoristio svoju poslovničku mogućnost kao narodni poslanik i tražio da prisustvujem Skupštini Grada u srijedu kada se o ovim pitanjima raspravlja", rekao je Stanivuković.

Podsjetimo, u Prijedlogu odluke o izmjeni radnog vremena pravnim osobama, o kojoj će 10. aprila odbornici raspravljati, u članu 6. odluke se dodaje stav 2 koji glasi: "Izuzeto od stava 1 ovog člana neradnim danom, odnosno nedjeljom, u vremenu od 8 do 22 sata, mogu raditi trgovački centri". Prijedlog je na dnevni red uvršten nakon što je u Banjoj Luci otvoren novi tržni centar Delta Planet.

Mnogi radnici su izrazili nezadovoljstvo zbog ovog prijedloga koji nije podržao ni Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.