{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banjalučki studenti protiv povećanja školarina

F
29.6.2007. u 12:00
0
0
Banjalučki studenti protiv povećanja školarina
0
Banjalučki studenti protiv povećanja školarina
Banja Luka
Predstavnici Studentske organizacije Univerziteta u Banjoj Luci (SOBL) upozorili su danas da je odluka o povećanju školarina na tom univerzitetu neprihvatljiva, nezakonita i donesena bez učešća studenata.
SOBL je, povodom jučerašnje odluke Vlade da se ujednače troškovi studiranja na dva univerziteta u Republici Srpskoj, prema kojoj će školarine na oba univerziteta iznositi od 700 do 1.000 KM, uputio pismo entitetskom predsjedniku i premijeru Milanu Jeliću i Miloradu Dodiku da se uključe u rješavanje ovog pitanja, kojim se nanosi šteta studentskoj populaciji, visokom obrazovanju u RS-u.

Srđan Radulj, član Izvršnog odbora SOBL-a, je na pres-konferenciji upozorio da je spomenuta odluka donijeta protivno Zakonu o visokom obrazovanju i da se traži da se postupak ponovo provode u skladu sa zakonom.

Dejan Brkljač, student-prorektor Univerziteta u Banjoj Luci, kazao je da će organi SOBL-a biti u stalnom zasjedanju kako bi pratili rješavanje ovog problema.

Upozorili su i da se SOBL-u obratio veliki broj zabrinutih studenata, te da ne vide nijedan opravdan razlog za povećanje visine školarine, jer studenti ne treba da finansiraju javne visokoškolske ustanove, a posebno ne da ove generacije plaćaju dugove koji su napravljeni lošim upravljanjem u prethodnom periodu.

Sve to je, kako su upozorili, razlog da se studenti s javnih visokoškolskih ustanova ispisuju i odlaze na privatne fakultete i na univerzitete u Federaciji (Bihać i Zenica).

"Kod studenata postoji sumnja da su na ovakvu odluku o povećanju školarina imali utjecaj vlasnici privatnih fakulteta koji obavljaju funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ili su bliski vlastima RS-a", istakao je Dejan Brkljač, student-prorektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: