BiH
0

Banjalučki studenti i radnici ne žele na izbore

FENA
Oko 45 posto građana Banja Luke sigurno će glasati na predstojećim izborima na kojima se bira i gradonačelnik tog grada, dok njih 26 posto neće izaći na birališta, pokazalo je istraživanje banjalučke Agencije Prime Communications.

Prosječna ocjena riješenosti građana da glasaju je 6.52, ali je visoka standardna devijacija – 3.85, što znači da je stepen riješenosti prilično različit među banjalučkim biračima.

Najveću spremnost da glasaju pokazuju pripadnici policije i vojske (prosjek 8,1), poljoprivrednici (7,9) i penzioneri (7,5), a najnižu spremnost za glasanje pokazuju studenti (5,1) i nekvalifikovani radnici (6,1).

Građani sa najnižim i najvišim primanjima su manje sigurni da će izaći na izbore, a najveći stepen spremnosti pokazuju oni sa srednjim primanjima.

Mlađi birači su mnogo manje sigurni da će izaći da glasaju nego stariji: prosječna spremnost na glasanje među biračima od 18 do 34 godine je 5.3, među onima od 35 do 54 godine je 6.8, a među starijima od 55 godina je 7.6.

Građani smatraju da su funkcioneri gradske vlasti u Banjoj Luci opterećeni svojim interesima i privilegijama, kao i da je gradska vlast opterećena korupcijom u svojim redovima.

Kada je u pitanju Vlada RS-a, građani Banja Luke su pretežno zadovoljni (47 posto), dok je nezadovoljnih radom Vlade 43 posto, a 10 posto nema stav po tom pitanju.

Za ovo istraživanje ukupno je ispitano 750 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definirana kao opšta populacija Republike Srpske starija od 18 godina, a primjenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak.

Istraživanje je realizovano od 10. do 16. maja 2008. godine.