Otišao na bolovanje
0

Banjalučki referent Balaban bio premještan zbog nedoličnog ponašanja prema studentima

Piše: M. N.
Dekanesa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Ljiljana Vukić oglasila se povodom afere koja potresa ovaj fakultet, zbog referenta studentske službe Velimira Balabana. Kazala je kako ovo nije prvi slučaj prijave protiv njega te da je sve na vrijeme prijavila rektoru.

Slučaj je prijavio otac njihove studentice prve godine zbog Balabanovog nedopustivog i neprofesionalnog ponašanja.

Dekanesa navodi u saopćenju kako je odmah kontaktirala studenticu i obavila razgovor s njom i rukovodstvom Studentske organizacije te je o svemu obavijestila Prorektora za ljudske i materijalne resurse. Izjavu o svim neprijatnostima koje je doživjela studentica je dostavila 17. oktobra 2017. godine.

"Pošto je narednog dana planirano održavanje Foruma studenata na našem fakultetu, saznala sam da je bilo mnogo slučajeva u kojim se referent za studentska pitanja Velimir Balaban nedolično i neprimjereno ponašao. O tome su zaprimljene tri prijave studentica, nakon čega sam odmah 26. oktobra uputila rektoru Univerziteta inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje da je Velimir Balaban počinio težu povredu radne obaveze uznemiravanjem i seksualnim uznemiravanjem studentica. Daljnja procedura disciplinskog postupka je u nadležnosti rektora i disciplinske komisije", stoji u saopćenju.

Balaban je na bolovanju od 19. oktobra. Dekanesa kaže da je Tehnološki fakultet odmah reagovao i obavio sve radnje iz svoje nadležnosti kako bi ovaj slučaj bio riješen na propisan način.

"Odmah smo reagovali po prijavi jedne studentice iz spetembra 2016. godine kada smo od rektora Milana Mataruge tražili da se radnik Velimir Balaban preraspodijeli na drugo radno mjesto na kojem su kontakti sa studentima manje izraženi. Kasnije je to više puta traženo i usmeno", kaže dekanesa.

U dogovoru s rektorom radniku je izrekla mjeru pismenog upozorenja uzevši u obzir njegovo priznanje greške te da se to desilo u trenucima njegove slabosti i da se neće ponoviti.

"Sadašnje prijave studentica potvrđuju da izrečena disciplinska mjera nije imala pozitivan uticaj na ponašanje radnika pa je slične radnje ponovio u mnogo težem obliku", kaže dekanesa.

Dalje navodi kako je Balaban došao na mjesto referenta za studentska pitanja s Mašinskog fakulteta gdje je bio šef studentske službe, a zbog prekršaja tokom obavljanja funkcije predsjednika Sindikalne organizacije ovog fakulteta i nedoličnog ponašanja prema studentima, o čemu postoje dokazi na tom fakultetu.

Slučaj su preuzeli Univerzitet Banja Luka i Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci.