BiH
1.1k

Banjalučki muslimani spremili kurbane i za komšije drugih vjera

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
Kurban-bajram, baš kao i Ramazanski, radost je svakog vjernika muslimana i podsjećanje na potrebu okretanja porodici i porodičnim vrijednostima.

U Banjoj Luci se nakon klanjanja Bajram-namaza i centralne bajramske manifestacije u Ferhat-pašinoj džamiji organizuje druženje sa vjernicima i gostima, a kako kaže glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muhedin ef. Spahić, ovaj blagdan treba biti posebno posvećen djeci.

"Za Bajram se vjernici okupljaju u svojim domaćinstvima, uz bajramski ručak pripremljen od svog kurbana koji su zaklali i žrtvu pridonijeli, a za ovaj blagdan posebno se treba okrenuti djeci. U tom smislu mi smo u vrtiću Pahuljica, koje je otvoreno u okviru naše vjerske zajednice i ovog Bajrama organizovali besplatnu zabavu za svu djecu bez obzira kojoj vjeri pripadaju", kazao je imam Spahić.

Bajram je i vrijeme podsjećanja na važnost suživota.

"Mi kurban dijelimo i našim komšijama pravoslavcima, tako da i oni znaju da je nama Bajram, a kada to i oni znaju, naš Bajram ima dodatnu vrijednost, jer upotpunjujemo taj bereket koji Bajram u sebi nosi. Komšija uvijek treba da bude na prvom mjestu i mi trebamo gajiti uzajamno poštovanje", kazao je Spahić.

U krugu Ferhat-pašine džamije zatekli smo i vjernike koji su zbog obilježavanja Kurban-bajrama došli iz svih krajeva Evrope i svijeta, a jedna od njih je i Šefika Ramišević.

"Nama je ovaj dan, uz Ramazanski bajram, dan koji najdraže dočekujemo. Ja sam rođena Banjalučanka, ali već dugo godina živim u Kelnu, u Njemačkoj. U svoj rodni grad sam došla kako bi proslavila ovaj sretni blagdan u krugu prijatelja i rodbine", rekla je Šerifa i dodala da je učestvovala i u prikupljanju priloga za izgradnju Ferhat-pašine džamije.

Ferhadiju je posjetila i Rasema Bilić. Ona tvrdi da je Ferhat-pašina džamija srce Banje Luke.

"Mnogo nam znači što ove godine proslavljamo i Kurban-bajram u obnovljenoj Ferhadiji. Lijepo je dolaziti i klanjati ovdje jer je i posjećenost velika u periodu blagdana, a mi susrećemo poznanike i prijatelje koje dugo nismo vidjeli", rekla je Rasema.

Rasema i Šefika su poručile da se svi ljudi, bez obzira na vjeru i naciju, trebaju držati u slozi i ljubavi, i pomagati komšijama.

"Bez obzira u kakvom teškom vremenu živimo, mi vjerujemo da ćemo prebroditi sve ove nedaće koje nas okružuju jer ako smo do sada mogli da prebrodimo ovaj vakat koji nas je zadesio, prebrodit ćemo sve", poručile su.