Povodom Dana džamija
0

Banjalučki muftija Čamdžić: Ferhadija je sinonim suživota

Piše: D. Tomić
(Foto: Klix.ba)
"Ferhadija je bila sinonim za suživot u BiH, a nakon obnove će to ponovo biti, jer je obnavljaju Srbi, Hrvati i Bošnjaci", rekao je danas u Banjoj Luci muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

Muftija Čamdžić je podsjetio da se 7. maj obilježava kao Dan džamija, jer je tog datuma, ratne 1993. godine, srušena Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci, koja je bila jedna od najpoznatijih džamija na prostoru jugoistočne Evrope.

"Obilježavanje Dana džamija je davno prešlo granice BiH, pa se tako ovaj datum danas obilježava u cijeloj Evropi, ali i na svim drugim kontinentima”, rekao je banjalučki muftija.

Podsjetio je i da je Islamska zajednica u BiH proglasila 7. maj Danom džamija te da se tada podsjeća na rušenje Ferhadije, ali i svih drugih vakufskih objekata u BiH.

Uz obilježavanje devetnaeste godišnjice rušenja Ferhadije, u Banjoj Luci su danas proučeni tevhid i hatma povodom devete godišnjice pogibije Murata Badića iz Cazina, koji je nasmrt pretučen 7. maja 2001. godine, prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije.

U Banjoj Luci je danas bila i porodica stradalog Badića, čiji članovi su istakli ogorčenje zbog činjenice da ni jedanaest godina od Muratovog stradanja počinioci ubistva nisu identifikovani i privedeni.

Brojni vjernici su istakli svoje razočarenje zbog toga što današnjem obilježavanju Dana džamija u gradu na Vrbasu nije prisustvovao niko od zvaničnika iz gradskih i republičkih vlasti.

"Tužno je što niko od funkcionera danas nije tu. Oni su uz vjeru samo kada se prikupljaju politički poeni, a danas ih nema", rekao je Banjalučanin Dževad Šarić.

Podsjetimo, Ferfat-pašina džamija u Banjoj Luci, kao jedan od najstarijih i najprepoznatljivijih spomenika kulture u BiH, je bila pod zaštitom UNESCO-a.

Njena obnova je počela 2006. godine, a očekivanja su kako će ove godne biti završen veći dio vanjskih radova te će Ferhadija vratiti svoj nekadašnji izgled po kojem je poznata u svjetskoj kulturnoj baštini.