Upućen apel
11

Banjalučki dom za djecu "Rada Vranješević" ove godine ispraća 30 maturanata

Piše: M. N.
Dom za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević" u Banjoj Luci nedavno je objavio apel svim dobrim ljudima da im pomognu u pripremanju i opremanju njihovih maturanata za proslavu maturske večeri i odlazak na ekskurziju. I ovaj put se pokazalo koliko je bh. narod human i spreman udružiti se u misijama koje će nekoga obradovati.

Kako su nam kazali u ovoj javnoj ustanovi koja je trenutno topli dom za 89 djece uzrasta od beba do studenata, nakon objave su imali pozitivan odziv naših građana i dijaspore.

"Oni su željeli da daju svoj doprinos u pripremama za maturske večeri i maturska putovanja naših štićenika. Firme koje su bile u mogućnosti da nam pomognu najčešće su to činile donacijom finansijskih sredstava ili proizvoda iz svog prodajnog asortimana, dok su se pojedinci radije odlučivali da svoj doprinos ovoj akciji daju donacijama svečane garderobe ili ponudom da za matursku večer osiguraju sve što je potrebno za određenog maturanta. Ništa manje važne i dobrodošle nisu bile ni ponude kozmetičkih, frizerskih i krojačkih salona koji su ponudili svoje usluge kako bi naši maturanti zablistali u svom svečanom izdanju", kažu iz JU Dom "Rada Vranješević".

Posebno su istakli Ministarstvo porodice omladine i sporta RS koje je podržalo ovu akciju donacijom finansijskih sredstava za potrebe djece i mladih, kako onih što putuju na maturska putovanja, tako i onih koji proslavljaju maturske večeri.

"Također, istakli bismo i centre za socijalni rad općina iz kojih djeca i mladi dolaze, a koji su naša prva adresa kada je riječ o potrebama djece i koji su uvijek spremni da pruže dodatnu pomoć u skladu sa svojim mogućnostima, kažu vrijedni uposlenici koji pružaju toplinu i odgajaju ovu djecu poput roditelja.

Ove godine šest djevojčica i četiri dječaka završavaju osnovnu školu, a srednju devet djevojaka i 10 mladića. Fakultetsko obrazovanje završava jedan mladić koji proslavlja apsolventsku večer. Za njih je potrebna svečana odjeća i uplata kotizacije.

Na ekskurziju ide troje učenika osnovne i troje srednje škole. Iz Doma su apelovali da se djeci osigura uplata aranžmana i osigura džeparac.

Radu kuće štićenika možete pomoći i mimo ovoga, jer imaju potrebe poput svakog domaćinstva, samo u mnogo većem obimu.

"Izdvojili bismo sredstva za ličnu higijenu za djecu i mlade koja su nam uvijek dobrodošla, zatim kreme za bebe, vlažne maramice, pelene broj 3, 4 i 5, hranu za bebe Novalac i Bebelac broj 2, rižolino, medolino te keksolino", rekli su nam iz JU Dom "Rada Vranješević".

Ukoliko želite dati doprinos i nagraditi dječicu i mlade koja su vrijedno radila i nizala školske uspjehe proteklih godina, kontaktirajte ustanovu na broj telefona 051 461 932.