Radi se obnova mreže
9

Banjalučka toplana specijalnim dronovima analizira stanje toplovoda starog 45 godina

Piše: M. N.
Nad Banjom Lukom od danas će kružiti specijalni dron s termovizijskim kamerama, koji će snimiti stanje vrelovodne mreže sistema. Dron je jedan dio analize u okviru pripreme toplovoda na području ovog grada.

Na osnovu snimaka drona "Eko toplane" bit će urađena studija izvodljivosti, a onda će se preći na projekt rekonstrukcije mreže koja je stara više od četiri decenije.

"Mreža je stara i zahtijeva temeljnu rekonstrukciju i modernizaciju. Zahvaljujući termovizijskom snimanju imat ćemo kompletan snimak stanja mreže na terenu. Na bazi toga bit će određeni prioriteti gdje se dalje mora raditi, a svima nam je jasno da sljedeće veliko ulaganje mora biti u distributivnu mrežu", rekao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Kako su kazali iz Eko toplana, na ovaj način će se precizno utvrditi stanje vrelovoda i toplovoda u smislu termičke izolovanosti – toplotnih gubitaka prilikom distribucije energije, kao i mjesta potencijalnih kvarova na cjevovodu.

"Ovo je prvi ovakav projekt od izgradnje sistema daljinskog grijanja, a pokazani rezultati će umnogome olakšati prepoznavanje prioriteta za rekonstrukciju vrelovoda i toplovoda. Važno je imati u vidu da je riječ o veoma obimnom poslu koji zahtijeva vrijeme i znatna novčana sredstva, a cilj je da se u narednih nekoliko sezona toplifikaciona mreža Banje Luke u potpunosti rekonstruiše i modernizuje", kazali su iz Eko toplana.

Termovizijsko snimanje terena će obaviti danska firma "Drone systems", a ovo je prvi ovakav projekt od izgradnje sistema daljinskog grijanja.

Evropska banka za obnovu i razvoj koja je jednim dijelom učestvovala u finansiranju izgradnje novog proizvodnog postrojenja Eko toplana, izrazila je spremnost da pomogne i projekt rekonstrukcije distributivne mreže kroz finansiranje navedenog snimanja mreže i izrade studije, na osnovu koje bi rekonstrukcija trebalo da bude realizovana, kao i kreditiranje projekta dugoročne rekonstrukcije distributivne mreže.

Podsjetimo, Banja Luka je imala velikih problema tokom svake grijne sezone, a preduzeće toplane A.D. Banja Luka je ugašeno zbog velikih gubitaka. Nakon osnivanja preduzeća eko toplane situacija se popravila, a ova grijna sezona je prošla bez prekida u isporuci toplotne energije.

"Prije samo dvije godine imali smo gubitaša koji je proizvodio desetine miliona maraka gubitka tokom sezone uz nepouzdano grijanje, a danas možemo govoriti o firmi koja ostvaruje dobit, a grad ima pouzdano, kvalitetno i dugoročno riješeno pitanje izvora enegrije za grijanje", zaključio je Radojičić.

Majkl Novar, vlasnik Danske kompanije "Drone Systems" ApS, rekao je da termalna kamera na dronu može pouzdano otkriti gdje je kvar na vrelovodnoj mreži i ukazati na oštećenja na mreži. Istakao je da ova kompanija vrši termalne inspekcije dronovima već tri godine u Danskoj, a radili su takve inspekcije i u Notinghamu u Engleskoj.