Afera "Plagijat"
3

Banjalučka profesorica Radmila Čokorilo isključena iz nastave do okončanja postupka

SRNA
Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga rekao je da je Senat Univerziteta danas na sjednici prihvatio prijedlog Naučno-nastavnog vijeća Fakulteta političkih nauka da profesorica Radmila Čokorilo bude isključena sa liste odgovornih nastavnika do okončanja postupka dokazivanja plagijarizma.

"Predmet se upućuje Etičkom komitetu u Banjoj Luci na dalje razmatranje", rekao je Mataruga novinarima.

Prema njegovim riječima, studenti koji su slušali predavanja i polagali ispite kod Čokorilo, imaju sva prava kao i svi drugi studenti.

"Očekujemo da će dekan Fakulteta političkih nauka imenovati komisiju i dati prijedlog za novog odgovornog nastavnika. Studenti ne smiju imati nikakav problem u vezi sa aktivnostima koje su pokrenute u vezi sa plagijarizmom na Univerzitetu", rekao je Mataruga.

Kada je riječ o profesoru Ljubomiru Zuberu, Mataruga je naveo da je on prije dva mjeseca tražio prekid radnog odnosa na Univerzitetu u Banjoj Luci i Senat je ne prethodnoj sjednici donio odluku o njegovoj zamjeni.

"Tako da Senat danas nije ni razmatrao prijave protiv njega, jer on nije angažovan na Univerzitetu", rekao je Mataruga.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci saopštio je 6. juna da su određeni naučni radovi profesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera plagijati, zbog čega je od Senata banjalučkog Univerziteta zahtijevao da navedene profesore udalji iz nastave.