|

Banjalučka Ferhadija: Prošetajte kroz prostorije ljepotice islamske arhitekture

Banjalučka Ferhadija: Prošetajte kroz prostorije ljepotice islamske arhitekture
1.581
Piše: Er. M.
25.11.2015. u 22:19
262
komentara
1,5k

dijeljenja
Banjalučka Ferhadija: Prošetajte kroz prostorije ljepotice islamske arhitekture Foto: Screenshot
Islamska zajednica u BiH omogućila je virtualnu šetnju kroz banjalučku Ferhadiju, jednu od ljepotica islamske arhitekture smještenu u blizini banjalučke tvrđave Kastel, rijeke Vrbas i glavne gradske saobraćajnice.
Ferhad-pašina džamija, poznata i kao Ferhadija, izgrađena je davne 1597. godine (987. hidžretska godina),a izgradnju džamije finansirao je Ferhad-beg (kasnije paša) Sokolović, koji je u razdoblju od 1574. do 1587. sagradio u Banjoj Luci 215 objekata.

Foto: Screenshot Foto: Screenshot


Od svog nastanka, džamija je nekoliko puta bila uništena, uključujući i 1969. godinu kada je Banju Luku pogodio snažan zemljotres zbog kojeg se obrušio gornji dio minareta. Džamija je velikim dijelom bila uništena u noći između 6. i 7.maja 1993. godine, nakon čega je došlo do potpunog rušenja, a njeni ostaci prevezeni su na gradske deponije.

Foto: Screenshot Foto: Screenshot


Svi radovi na pronalaženju tih elemenata su završeni u julu 2007. godine, a trajali su oko 5 mjeseci. Kada je srušena džamija Ferhadija, nestao je jedan dio ne samo islamske, već i evropske kulture.

Bila je dio monumentalne zadužbine Ferhad-paše Sokolovića, posljednjeg bosanskog sandžak-bega i prvog begler-bega, koji je bio rođak čuvenog velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića.

Ferhad-pašinu džamiju virtualno možete posjetiti ovdje.
Prijavi grešku


Komentari (262)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...