|

Banjalučanke poručile: Nismo rođene samo da rađamo

Banjalučanke poručile: Nismo rođene samo da rađamo
22
Piše: M. K.
8.3.2017. u 16:27
17
komentara
22

dijeljenja
Banjalučanke poručile: Nismo rođene samo da rađamo Foto: Klix.ba
Nekoliko desetina aktivistica i aktivista iz više nevladinih organizacija marširale su danas kroz centar Banje Luke noseći transparente kojima se skreće pažnja na težak položaj žena u društvu.
"Nismo rođene samo da rađamo", "Vaši ratovi - naši mrtvi", "Ne računajte na nas", "Neću poklon, hoću posao" neke su od poruka sa transparenata na današnjem "Osmomartovskom maršu".

Cilj je da se skrene pažnja na položaj svih žena koje su u ovom društvu diskiminisane i da na ovaj način aktivistički slavi osmi mart.

"Posebno je važno što se posljednjih godina i žene sa invaliditetom prepoznaju kao specifična društvena grupa i što se pridružuju ženskom pokretu. Važno je i da kad pričamo o pravima žena da se i unutar tog pokret uvažava sve specifičnosti grupa koje čine žene", rekla je u izjavi za Klix.ba Tanja Mandić Đokić, predsjednica Udruženja žena sa invaliditetom NIKA.

Ona je danas u invalidskim kolicima učestvovala u maršu koji je oko 13:30 sati krenuo sa plato ispred Narodnog pozorišta RS, a završio se na Trgu Krajine gdje su aktivistice ženskog pokreta recitovale stihove posvećene ženskim pravima.

Organizatori ovogodišnjeg "Osmomartovskog marša" su nevladine organizacije "Oštra nula", Udruženje žena sa invaliditetom, ANTIFA i druge nevladine organizacije. Učesnice i učesnici današnjeg marša nisu krili razočarenje malim brojem onih koji su im se pridružili, ističući da je to još jedan od pokazatelja niskog nivoa svijesti o podređenom položaju žena u društvu.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...