Tačno u podne
1

Banjalučanke će 8. marta marširati ulicama s porukom "Šutnja nas ne štiti"

M. N.
Udruženje građana "Oštra nula" i ove godine organizuje osmomartovski marš u Banjoj Luci, a ovogodišnja tema je "Šutnja" uz parolu "Šutnja nas ne štiti".

Marš žena počinje ispred Narodnog pozorišta RS tačno u podne.

"Želimo na jednostavan način poručiti da treba da reagujemo i glasno ukažemo na problem i potražimo pomoć. Šutnja medija, akademskih građana, javnih institucija i javnih ličnosti, udruženja građana, pojedinaca kao građana, ali ponajviše samih žena o problemima žena - treba da se prekine", poručili su iz ovog udruženja.

Pozvali su sve žene da 8. marta ponesu svoje crvene ruževe i marširaju ulicama Banje Luke u ime svih žena koje imaju problem, kako bi im poručile da reaguju i traže pomoć.

"Ohrabrimo i stanimo uz sve žene te ih uputimo zajedno na prave adrese koje pružaju konkretne informacije i usluge ženama koje žele da prekinu svoju šutnju i preuzmu kontrolu nad svojim životom", kazale su članice.

Ovo je deveti marš Banjalučanki na Dan žena koji se obilježava širom svijeta. Tokom prethodnih godina teme su bile različite, ali cilj svakog je bilo zatražiti ravnopravnost, zaustavljanje diskriminacije i prekid nasilja nad ženama.

Tema Međunarodnog dana žena ove godine je #EachforEqual (Svaka za jednakost).

"Svako od nas pojedinačno je odgovoran za vlastite misli i aktivnost, svaki dan. Možemo izabrati da se aktivno borimo protiv stereotipa, pristrasnosti, za širenje percepcije, poboljšanje situacije i slaviti ženska dostignuća. Kolektivno, svaka od nas može pomoći u kreiranju džender jednakog svijeta", saopćeno je iz organizacije Međunarodnog dana žena.