BiH
2

Banjalučanke 8. mart slave tri dana: Promocija knjige, koncert i besplatna vožnja javnim prevozom

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom Međunarodnog dana žena - 8. marta Grad Banja Luka je organizovao niz aktivnosti za građanke ovog grada kako bi im pokazali koliko su bitan dio društva. Obilježavanje ovog praznika počinje već u utorak, 7. marta, promocijom knjige Isidore Bjelice "Miris neba", a završit će se 9. marta.

Žene će uživati u različitim aktivnostima 7, 8. i 9. marta, a na Dan žena će im biti besplatan javni gradski prevoz.

Promocija knjige "Miris neba" bit će upriličena u koncertnoj dvorani Banskog dvora s početkom u 20 sati. Knjiga donosi priču životnom putu, smrti koja prebrzo dođe, te željama i nadanjima ljudskog bića.

U srijedu, 8. marta, žene, s naglaskom na korisnice Prijemne kancelarije, dobit će čokoladice s porukom. Posebnu radost imat će žene Gerontološkog centra u kojem će biti održan koncert Tamburaškog orkestra Banje Luke. Predstavnici Grada Banja Luka će se družiti sa korisnicima ovog centra.

"Grad Banja Luka se odlučio na navedeni program povodom Međunarodnog dana žena iz razloga što je htio da na drugačiji i prepoznatljiv način ukaže na značaju osnaživanja žena. Program promocije knjige Isidore Bjelice će svakako ukazati na navedeno u svim oblastima njihovog djelovanja. Nismo željeli da zaboravimo ni najstarije članice naše zajednice u Gerontološkom centru kojima smo priredili muzički program, jer smo htjeli da podsjetimo na njihovu značajnu ulogu u razvoju grada u kojoj su one participirale svaka na svoj način", rekla je za Klix.ba Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada Banja Luka.

U saradnji sa Narodnim pozorištem RS-a, Gradska uprava ovog grada organizuje promotivnu akciju u okviru koje će svaka dama koja na biletarnici Narodnog pozorišta RS kupi jednu ulaznicu za predstavu "Žiranti", dobiti drugu ulaznicu dobiti besplatno.

"Smatramo da 8. mart ne bi trebao biti samo jedan od dana kada se sjetimo uloge i značaja djelovanja žena, već naprotiv, da kroz buduće programe koje budemo organizovali sve više uključujemo žensku populaciju u Banjoj Luci radi njihovog osnaživanja s ciljem razvoja lokalne zajednice", istakla je Trivić.