Pozitivni nalazi iz Beograda
0

Banjalučanka zaražena virusom svinjske gripe

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nalaz Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak“ iz Beograda potvrdio je da je 24-godišnja Banjalučanka zaražena virusom nove gripe H1N1, i to je pri potvrđeni slučaj pandemijske gripe u našoj zemlji.

Pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Amela Lolić potvrdila je na vanrednoj pres-konferenciji da je stanje ove djevojke, koja je 26. juna doputovala iz Južne Amerike u posjetu porodici u Banjoj Luci, i danas stabilno i ona se nalazi u kućnoj izolaciji.

"Pacijentica se osjeća odlično i gotovo da nema nikakvih problema”, rekla je Lolić i naglasila je da će njeno stanje i dalje biti praćeno.

Ona je podsjetila da je ovaj oblik gripe "prilično blag i da njene manifestacije mogu biti prično blage, što je dobro, jer može da prođe i uz terapiju i bez terapije”.

I porodica oboljele djevojke, kao i svi koji su s njom bili u kontaktu, podvrgnuti su testiranju, ali su bili negativni na virus nove gripe.

Radi podjećanja, ova 24-godišnja Banjalučanka bila je pozitivna na H1N1 i nakon što joj je na infektivnoj klinici u Banjoj Luci urađen tzv. brzi test, ali se čekala potvrda nalaza iz "Torlaka".