Muka po gruntu
0

Banjalučanka dvije godine čeka da uknjiži kuću

Piše: Stevan Vukčević
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Građani koji imaju posla sa imovinsko pravnim odnosima kažu da je česta pojava da se ne raspoznaje nadležnost Osnovnog suda, katastra i gruntovnice, te da se na rješavanje ovih odnosa čeka i po deset godina. Ovakva je situacija u Banjoj Luci, ali i drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

"Na rješavanje predmeta čekam od oktobra 2007. godine. Moje potraživanje je vrlo jednostavno: hoću da uknjižim kuću svoga oca jer on to nije nikad uradio. Kuća je regularno upisana u zemljišni katastar i ima sve potrebne dozvole", rekla nam je Banjalučanka Jadranka Šofranac.

Ona objašnjava da su joj u gruntovnici rekli da treba opet u katastar da izvadi nove dokumente, jer su postojeći zastarjeli. Zatim je u katastru dobila informaciju da je njihov geometar jako zauzet, te da treba unajmiti privatnog, što je i uradila.

"Platila sam 300 KM", kazala je Šofranac.

U Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS kažu da su geodetska mjerenja donedavno radili isključivo privatni geodeti, te da odskora postoji mogućnost da stranka izabere i državnog geodeta.

"Proces izlaska na teren traje malo duže jer mi imamo oko deset geometara. Zato je stranci bolje da unajmi privatnog geometra, jer će se posao prije završiti", rekli su u Upravi, te objasnili da katastar samo priprema tehničke podatke o nekretninama koji se onda dostavljaju gruntovnici, te da tu njihova nadležnost prestaje.

"Kada sam završila posao u katastru, u gruntovnici su mi rekli da mi je potrebno rješenje iz katastra da imam svu potrebnu dokumentaciju i poslali me natrag. U katastru su mi rekli da mi nije potrebno više nikakvo rješenje, te da moj predmet više nije u njihovoj nadležnosti. Jednostavno više ne znam kod koga treba da idem", kazala je Šofranac.

Ona je napomenula da joj je rečeno da se za ZK izvadak čeka i po mjesec dana, te da je platila 100 KM i dobila ga za jedan dan.

"Za koji dan imam ročište povodom mog predmeta, pa se nadam da će ovom maltretiranju konačno doći kraj", zabrinuta je Šofranac.

U Zemljišno-knjižnoj kancelariji Osnovnog suda u Banjoj Luci kažu da je rok za izdavanje ZK izvatka sedam dana.

"Pitanja imovine se rješavaju hronološki, to jest po redu po kojem su stigli iz suda. Ako sud neke predmete odredi kao prioritet, postavlja se rok koji sudska uprava donosi za rješavanje tih predmeta, te se oni rješavaju prvi", istakli su u sudu te napomenuli da u slučaju postojanja nekih sudskih mjera, hipoteke, ili neke druge zakonske zatege, vrijeme rješenja predmeta je u zavisnosti od njegove težine.