Odao počast žrtvama Srebrenice
0

FOTO / Banjalučanin Vedad Osmanović istrčao maraton u New Yorku

Piše: N. Jamaković
Vedad u nedjelju na njujorškom maratonu
Banjalučanin Vedad Osmanović, koji od 1994. živi u SAD, u nedjelju je uspješno istrčao New York City Marathon, jedan od najvećih maratona u svijetu. Vedo je ovom prilikom na majici (na leđima) imao istaknut napis "In Memory of Srebrenica July 1995 Genocide", čime je prvenstveno američku javnost još jednom podsjetio na genocid nad Bošnjacima koji se u julu 1995. godine dogodio u ovom gradu na istoku BiH.

"Trka je prošla vrlo dobro i zadovoljan sam rezultatom jer mi je cilj bio da stignem ispod četiri sata. Moje oficijelno vrijeme je bilo 3:59:58, dvije sekunde ispod zacrtanog cilja. Odlično sam počeo trku i držao jako dobar tempo prvih 28 km, ali onda su me odjednom počeli hvatati jaki grčevi i trebalo je dosta volje da završim", priča Vedad za Sarajevo-x.com.

Dodaje, međutim, kako je tokom trke dobio mnogo podrške od gledalaca koji su bodrili sve trkače.

"Ljudi su navijali 'Idemo Bosna i Hercegovina' kad sam prolazio, a Srebrenicu su spominjali drugi trkači koji su trčali uz mene, pogotovo u zadnjem, najtežem dijelu trke. Tako da mi je Srebrenica pomogla uprkos bolu i grčevima u zadnjih 13 kilometara i uspio sam da završim u zacrtanom vremenu", kaže naš sagovornik i zadovoljno dodaje:

"Poslije trke sam kao i svi trkači imao dobru upalu mišića, ali sve je to sada slatka bol i već sam danas bolje".