Pritisak na aktiviste
5

Banjalučanin Stefan Blagić saslušan u MUP-u RS zbog "ugrožavanja Wigemarkove sigurnosti"

M. N.
Banjalučki aktivista Stefan Blagić saslušan je jučer u MUP-u RS zbog sumnje da je ugrozio sigurnost specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka. Terete ga za govor mržnje zbog videosnimka u kojem poručuje da će ismijavati međunarodnu zajednicu jer ne reaguje na teror koji trpe građani BiH.

Video je snimio ispred rezidencije u Banjoj Luci. Blagić je kazao kako Wigemark šuti dok se građani napadaju u centru Banje Luke, a da je šutio i kada je uhapšen njegov sugrađanin.

"Wigemark i dalje šuti. Ni EU niti međunarodne institucije očigledno ne žele da se suprotstave ovom teroru koji vlada u BiH. Da li imaju privatne političke ili ekonomske interese ostavit ćemo vama da prosudite. Pošto se birokrate ne žele suprotstaviti teroru i ne žele promovisati demokratiju u BiH, a žele u svojim zapadnim zemljama, mi ćemo se suprotstaviti njima i od sada pa nadalje ćemo isključivo ismijavati EU birokrate i međunarodnu zajednicu, jer nju vidimo kao najodgovorniju za ono što nam se sada dešava", kazao je Blagić u videu koji je bio sporan za MUP RS.

Управо сам давао изјаву у МУП-у под сумњом да сам угрозио безбједност специјалном представнику ЕУ у БиХ Вигемарку. ЕУ...

Posted by Stefan Blagic on Monday, June 24, 2019
Blagić je kazao kako je pet minuta prije saslušanja dobio poziv njemačke ambasadorice za sastanak 2. jula, ali da vjerovatno neće moći prisustvovati sastanku.

Ovaj Banjalučanin, inače predsjednik udruženja ReStart Srpska, privođen je nekoliko puta zbog podrške grupi Pravda za Davida, a za njim je bila raspisana i potraga nakon protesta u decembru prošle godine.