Potpisali peticiju
10

Banjalučani zahtijevaju usvajanje sveobuhvatnog zakona za kontrolu duhana u RS-u

Klix.ba
Potpisivanje peticije u Banjoj Luci
Potpisivanje peticije u Banjoj Luci
Više od 60 Banjalučana potpisalo je danas peticiju na Trgu Krajine i izrazilo potrebu normativne zaštite od štetnih posljedica konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu u manjem bh. entitetu.

Konzumiranje duhana i izloženost duhanskom dimu na godišnjem nivou uzimaju hiljade života građana, a nedovoljna zakonska regulacija omogućava da se ovaj razarajući trend nastavlja.

Prema podacima istraživanja koje je 2015. godine sproveo Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci, Doboju i Trebinju, konzumiranje duhanskih proizvoda ima alarmantne razmjere, a posebno među populacijom od 45. do 54. godine života od kojih je čak 42,5 posto stalnih pušača.

Nažalost, djeca i mladi također svakodnevno osjete posljedice pasivnog pušenja, ali i direktnog konzumiranja duhanskih proizvoda. Podaci Globalnog istraživanja pušenja kod mladih, koje je u RS-u sprovedeno 2013. godine, govore kako su 33,7 posto dječaka i 28 posto djevojčica probalo pušiti duhan ili neki drugi duhanski proizvod.

"Sve navedeno samo je jedan od brojnih pokazatelja nužnosti i hitnosti zakonske regulacije kontrole duhana i usklađivanja sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, a podršku sveobuhvatnim i efikasnim mjerama za kontrolu duhana danas je dao veliki broj građana Banja Luke", navode organizatori današnje akcije.

Tokom akcije koju su organizirali Omladinsko komunikativni centar i Udruženje PROI, danas je povodom Svjetskog dana bez duhana u Banjoj Luci upriličeno potpisivanje peticije upućene Vladi i Narodnoj skupštini RS-a kojom se zahtjeva ubrzavanje procesa usklađivanja sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana, a sve u cilju zaštite građana od štetnih posljedica konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu.

"Zapaljena cigareta stvara dim u kojem ima 250 štetnih hemijskih spojeva, od čega je 50 kancerogenih, kao što su nikotin, katran, ugljen-dioksid i olovo. Kod pušača nema nijedne ćelije organizma koja nije zahvaćena štetnim produktima sagorijevanja u pušenju, a pušači ugrožavaju zdravlje svih oko sebe, naročito djece", izjavio je izvršni direktor OKC-a Saša Marković.

Organizatori potpisivanja peticije
Organizatori potpisivanja peticije

U iniciranju, pripremi i sprovođenju današnje akcije učestvovalo je i Udruženje PROI iz Sarajeva koje već više godina djeluje u oblasti kontrole duhana i koje je pokrenulo i prvu javnu kampanju iz ove oblasti "Smeta Mi" kao dio projekta "Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana" kojeg finansira Evropska unija u vrijednosti od 157.600 eura.

"Ovogodišnji Svjetski dan bez duhana je prilika da podsjetimo i upozorimo na brojne štetne posljedice pušenja i pasivnog pušenja i ukažemo na prijetnju koju one predstavljaju po razvoj, ne samo u kontekstu zdravstvenih posljedica, već i ekonomskih, ekoloških i društvenih. Svi moraju biti svjesni da samo sveobuhvatni zakoni o kontroli duhana, kako u RS-u tako i u FBiH, mogu adekvatno minimizirati sve navedene posljedice koje su ujedno i prijetnja za dalji razvoj", naglasili su iz Udruženja PROI.

Svjetski dan bez duhana obilježava se svake godine 31. maja širom svijeta. Glavni cilj obilježavanja ovog dana jeste istaknuti zdravstvene i dodatne rizike povezane s upotrebom duhana i zalagati se za efikasne politike smanjivanja njegove konzumacije. Tema Svjetskog dana bez duhana 2017. godine je "Duvan - prijetnja razvoju".