Proslava velikog jubileja
0

Banjalučani su prije 80 godina prvi put skakali padobranom

Piše: D. T.
Mnoga udruženja i klubovi u BiH imaju svoje male i velike jubileje, ali malo je onih koji znaju da je nosilac tradicije prvog padobranskog skoka u BiH i balkanskog rekorda u skokovima Padobranski klub Banja Luka, koji je osnovan prije tačno 80 godina.

Banjalučki klub, osnovan davne 1932. godine, je danas jedan od najvećih padobranskih klubova u regiji, jer okuplja više od 100 aktivnih članova i školuje veliki broj mladih skakača.

Njihov školski centar za osposobljavanje novih kadrova je osnovan prije šest godina i prema riječima Duška Grmuše, predsjednika ovog Kluba, jedini je u BiH.

"Ove godine ćemo proslaviti i školovanje jubilarnog 500. člana, što dovoljno govori o kvalitetu naše škole. Zvanično otvaranje sezone je planirano za Dan grada, odnosno 22. aprila", tvrdi Grmuša, dodajući da se tokom proslave Dana grada u Banjoj Luci očekuje bogat zrakoplovni program.

Pored činjenice da školuju mlade padobrance, u banjalučkom klubu se obučavaju i pripadnici policijskih agencija i Gorske službe spasavanja.

Možda je najzanimljivija obuka za početnike, jer padobranac početnik za osam sati aktivne obuke može biti spreman za svoj prvi skok.

Banjalučki padobranci već godinama uspješno sarađuju sa ljubiteljima ovog sporta iz svih gradova BiH, ali i drugih zemalja, koji radi druženja i skokova dolaze u grad na Vrbasu.

Članovi ovog kluba se nadaju da će, kao nagradu za 80 godina vrijednog rada, njihov klub naredne godine dobiti šansu da organizuje Evropsko padobransko prvenstvo, a već 2014. i svjetsku smotru padobranaca.

Kako tvrde, nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, ovo bi bio jedan od najvećih sportskih događaja za BiH, jer bi Banja Luka postala jedan od centara svjetskog padobranstva.