Legitimisanje "Pravdaša"
2

Banjalučani protestovali ispred OHR-a: Zaustavite represiju policije nad svima nama

M. N.
Članovi grupe Pravda za Davida okupili su se danas ispred zgrade OHR-a u Banjoj Luci kako bi ukazali na represiju koju od policije doživljavaju zbog odavanje počasti na ušću rijeke Crkvena, ali na druge probleme.
Banjalučani su organizovali skup podrške nakon što su bili ispred Osnovnog suda gdje je danas trebalo biti održano ročište protiv majke Davida Dragičevića, Suzane Radanović.

Držali su transparente na kojima su poručili "Zaustavite represiju policije nad svima nama" i "Umjesto ubicama, sudi se majci. Pravda? Sramota!".

Tokom jučerašnjeg skupa, 567. po redu koji je održan u parku kod Hrama, legitimisano je desetak članova grupe među kojima je i Davidova baka jer su bili kod Davidovog srca na ušću Drkvene na Vrbasu.

Ovo nije prvi put da su od visokog predstavnika zatražili pomoć. Već mjesecima apeluju da reaguje i pomogne u rješavanju slučaja ubistva Davida Dragičevića, ali i vraćanju pravde u BiH.

U OHR-u je bio i Davidov otac Davor u august prošle godine gdje jerazgovarao sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH Dennisom Hearneom. Tada je rekao da je njegov sin ubijen, a da sistem štiti ubice i nalogodavce koji, kako kaže, imaju sistemsku zaštitu MUP-a i pravosudnih institucija RS. Zamolio je OHR da mu u roku od 30 dana u skladu s ovlastima koje posjeduju, pokušaju pomoći da institucionalnim putem, mirno i dostojanstveno riješi slučaj ubistva svog sina i dočeka pravdu.

Inzko je o ovom slučaju govorio i u svom izvještaju koji je podnio Vijeću sigurnosti UN-a prošle godine, a prisustvovao je i sahranu Davida Dragičevića u Austriji.