BiH
0

Banjalučani kreću u pohod na najviši vrh Sjeverne Amerike

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Gradskoj upravi u Banjoj Luci danas je upriličen prijem za članove Planinarsko-alpinističkog kluba "Samit" - Miroslava Bundala i Miroslava Trivića, povodom njihovog odlaska u ekspediciju osvajanja najvišeg vrha Sjeverne Amerike - McKinleyja (6.194 metara).

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović poželio je alpinistima sretan put i uspješan pohod na najviši vrh Sjeverne Amerike, koji se nalazi na Aljasci.

"Grad Banja Luka podržavao je sve njihove dosadašnje poduhvate penjanja na najviše vrhove svijeta i tako će biti i sada. Očekujemo da uspješno okončaju i ovu ekspediciju i da zastavu našeg grada pobodu na McKinley", rekao je Gavranović.

On je dodao da će, nakon završetka ove ekspedicije, članovi "Samita" biti aktivno uključeni i u druge projekte u gradu u vezi sa uređenjem prostora turističkih odredišta, odnosno povezivanja pješačkim stazama.

Trivić je rekao da na put kreću večeras i da će ekspedicija na McKinley sigurno biti najteža do sada, imajući i uvidu teške vremenske uslove koji tamo vladaju.

On je naveo da je temperatura na najvišem vrhu Sjeverne Amerike oko minus 50 stepeni, a da je najviša temperatura u posljednjih dvadesetak dana bila minus 37 stepeni.

Prema njegovim riječima, ekspedicija će trajati 20 dana.

Trivić i Bundalo do sada su osvojili najviše vrhove Evrope, Afrike i Južne Amerike.