Prisustvovali ročištu
0

Banjalučani koji su stajali ispred suda dobili pozive zbog ilegalnog okupljanja

M. N.
Foto: RTVBN
Foto: RTVBN
Banjalučani koji su prije dva dana bili ispred Osnovnog suda u Banjoj Luci gdje je održano ročište za 27 osoba, koje su većinom iz grupe Pravda za Davida (PzD), počeli su dobijati pozive za saslušanje zbog navodnog kršenja Zakona o javnom okupljanju RS.

Kako je rekao Ozren Perduv iz PzD-a, pozive policijski službenici uručuju lično na kućnu adresu, iako u utorak nisu nikoga legitimisali niti upozorili na kršenje zakona.

"Mi smo na to navikli i to nije ništa novo, ali sve će im se obiti o glavu. Advokati pripremaju nešto protiv njih. Poneku bitku dobiju, ali konačan 'rat' neće. Sve u skladu sa zakonom, mirno i dostojanstveno", rekao je Perduv.

Građani su se okupili kako bi prisustvovali ročištu protiv 27 osoba koje se terete za remećenje javnog reda i mira i nelegalno okupljanje, odnosno zbog dešavanja ispred PU Banja Luka 19. i 20. septembra 2018. godine.

Perduv je rekao kako među optuženima ima i onih koji uopće nisu bili tu navedenih dana. Ročište je odgođeno jer MUP RS nije dostavio videomaterijal sudu, koji su naveli kao glavni dokaz u ovom predmetu.