{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banja Luka: Zapaljena kuća hrvatskog povratnika Mirka Agatića

A
23.1.2014. u 12:33
11
100
Banja Luka: Zapaljena kuća hrvatskog povratnika Mirka Agatića
11
U selu Kozara, u župi Ivanjska kod Banje Luke, u razdoblju između 14. i 17. januara 2014. zapaljena je i u potpunosti izgorjela kuća hrvatskog povratnika Mirka Agatića.
''Vlasnik izgorjele kuće tih je dana bio u Okučanima u Hrvatskoj gdje povremeno živi, a kad je 21. januara došao u rodno selo zatekao je zgarište svoje kuće koju je sam mukotrpno obnavljao u poratnim godinama'', javlja KTA.

Odmah je o tome u Banjoj Luci obavijestio policiju i Biskupski ordinarijat. Po Agatićevom iskazu, policija je taj isti dan došla na lice mjesta, napravila očevid te je istraga u toku.

Dužnosnici policije su rekli Agatiću da je kuća ''zapaljena u razdoblju između 14. i 17. januara, te da u kuću nije provaljeno nego je zapaljena izvana''.

U srijedu 22. januara zgarište Agatićeve kuće u Kozari posjetili su predstavnici Banjalučke biskupije - domaći župnik u Ivanjskoj fra Marko Kovačić, predstavnik "Iustitiae et pax" Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vlč. Davor Klečina iz Banje Luke zajedno sa đakonom vlč. Borisom Ljevakom, te dvojica vjernika iz susjedne župe Šimići.

I oni su se uvjerili da je kuća s pratećim objektima u potpunosti izgorjela, te da je požar najvjerojatnije podmetnut s velikom količinom benzina.

Također su primijetili da je s obližnjeg križa krajputaša skinut i otuđen korpus Isusa Krista.

Iako je selo Kozara danas uglavnom pusto i nenaseljeno, izrazili su čuđenje da požar niko nije prijavio policiji taj isti dan, budući da je Agatićeva kuća vidljiva iz susjednih sela.

Po nalogu odsutnoga banjalučkog biskupa mons. Franje Komarice, predstavnici Banjalučke biskupije su nakon toga o svemu izvijestili ministra za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS Davora Čordaša i Generalni konzulat Hrvatske u Banjoj Luci kako bi i oni utjecali da policija što prije dostavi rezultate istrage.

U četvrtak, 23. januara u 12 sati zgarište Agatićeve kuće u Kozari posjetit će službeni predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS, Grada Banja Luka, Banjalučke biskupije i Generalnog konzulata RH u Banjoj Luci, te će dati izjavu za medije.

Prije točno dvije godine Mirko Agatić bio je u središtu zanimanja domaćih bh. medija, zbog navodnog zanimanja „vehabija“ za kupnjom praznih i devastiranih hrvatskih kuća u selu Kozara koje se nalazi nedaleko od Bakinaca, gdje predsjednik RS Milorad Dodik ima privatni ranč, prenijela je KTA.

U selu Kozara živjeli su isključivo Hrvati, koji su 1995. bili primorani napustiti svoja ognjišta, a njihove kuće su opljačkane i devastirane.

Povratak je praktično sve do nedavno bio nemoguć zbog brojnih opstrukcija od strane lokalne vlasti pa su tek rijetki povratnici Hrvati, kao npr. Mirko Agatić, samoinicijativno obnovili svoje kuće.

Tek nedavno su državno i entitetsko ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe izdvojili financijska sredstva za obnovu još nekoliko porušenih kuća, a ovih dana napokon u selo stiže i energetska mreža, nakon brojnih višegodišnjih apela povratnika i biskupa Komarice da se u Kozaru dovede struja. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: