{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banja Luka: Sutra protest ratnih vojnih invalida nezadovoljnih ponašanjem vlade RS-a

F
25.3.2008. u 14:56
0
0
Banja Luka: Sutra protest ratnih vojnih invalida nezadovoljnih ponašanjem vlade RS-a
0
Banja Luka: Sutra protest ratnih vojnih invalida nezadovoljnih ponašanjem vlade RS-a
Ratni vojni invalidi Republike Srpske sutra će organizirati mirne proteste u Banjoj Luci nezadovoljni radom Vlade RS-a na poboljšanju uvjeta života ovih kategorija stanovništva.
Organizator protesta je Savez ratnih vojnih invalida RS-a koji od Vlade i resornog ministarstva zahtijeva povećanje invalidnina za 50 posto te povećanje dodatka za tuđu njegu i boračkog dodatka.

Ovi kao i drugi zahtjevi ratnih vojnih invalida bit će predati predstavnicima Vlade RS-a, rekao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci predsjednik Saveza Goran Ristić. Savez traži i izmjenu Zakona o pravima boraca, RVI i porodica poginulih boraca, finansiranje Saveza te da predstavnici Saveza budu članovi svih komisija koje odlučuju o pravima ratnih vojnih invalida i da im se dodijele prostorije za rad.

Od Vlade traže i da osobe koje ostvaraju pravo na tuđu njegu i pomoć na osnovu izdražavanja i brige o ratnim vojnim invalidima bude priznato socijalno i penziono osiguranje i da im se isplati nematerijalna šteta.

''S ovim zahtjevima, od kojih sigurno nećemo odustati, idemo pred zgradu Vlade RS-a, bez obzira na to koliko ćemo tamo ostati'', naveo je Ristić i pozvao sve ratne vojne invalide, učesnike rata i porodice poginulih boraca da se pridruže protestima i da zajedno kažu Vladi RS-a da je "dosta poniženja, da se ovoj kategoriji vrati dostojanstvo i da im se daju sva prava koja im pripadaju prema zakonu".

Naglasio je i da je "nehumano da Vlada RS-a sebi povećava plaće, kupuje avione i grade zgrade'', dok "ratni vojni invalidi gladuju", jer se, uprkos stalnom povećanju cijena, invalidnina nije mijenjala u proteklih šest godina.

Potvrdio je da im se niko od predstavnika Vlade i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a do sada nije odazvao na pozive za razgovor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: