{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banja Luka: Sutra protest ratnih vojnih invalida nezadovoljnih ponašanjem vlade RS-a

F
25.3.2008. u 14:56
0
0
Banja Luka: Sutra protest ratnih vojnih invalida nezadovoljnih ponašanjem vlade RS-a
0
Banja Luka: Sutra protest ratnih vojnih invalida nezadovoljnih ponašanjem vlade RS-a
Ratni vojni invalidi Republike Srpske sutra će organizirati mirne proteste u Banjoj Luci nezadovoljni radom Vlade RS-a na poboljšanju uvjeta života ovih kategorija stanovništva.
Organizator protesta je Savez ratnih vojnih invalida RS-a koji od Vlade i resornog ministarstva zahtijeva povećanje invalidnina za 50 posto te povećanje dodatka za tuđu njegu i boračkog dodatka.

Ovi kao i drugi zahtjevi ratnih vojnih invalida bit će predati predstavnicima Vlade RS-a, rekao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci predsjednik Saveza Goran Ristić. Savez traži i izmjenu Zakona o pravima boraca, RVI i porodica poginulih boraca, finansiranje Saveza te da predstavnici Saveza budu članovi svih komisija koje odlučuju o pravima ratnih vojnih invalida i da im se dodijele prostorije za rad.

Od Vlade traže i da osobe koje ostvaraju pravo na tuđu njegu i pomoć na osnovu izdražavanja i brige o ratnim vojnim invalidima bude priznato socijalno i penziono osiguranje i da im se isplati nematerijalna šteta.

''S ovim zahtjevima, od kojih sigurno nećemo odustati, idemo pred zgradu Vlade RS-a, bez obzira na to koliko ćemo tamo ostati'', naveo je Ristić i pozvao sve ratne vojne invalide, učesnike rata i porodice poginulih boraca da se pridruže protestima i da zajedno kažu Vladi RS-a da je "dosta poniženja, da se ovoj kategoriji vrati dostojanstvo i da im se daju sva prava koja im pripadaju prema zakonu".

Naglasio je i da je "nehumano da Vlada RS-a sebi povećava plaće, kupuje avione i grade zgrade'', dok "ratni vojni invalidi gladuju", jer se, uprkos stalnom povećanju cijena, invalidnina nije mijenjala u proteklih šest godina.

Potvrdio je da im se niko od predstavnika Vlade i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a do sada nije odazvao na pozive za razgovor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: