BiH
0

Banja Luka: Studenti uzvikuju pogrde Federaciji BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Banjoj Luci je u toku protestna šetnja oko hiljadu studenata Banjalučkog univerziteta kojom žele da daju podršku srpskim studentima na Kosovu i izraze protivljenje jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

Protestnu šetnju iz studentskog kampusa u Banjoj Luci do Trga Krajine organizirala je Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci (SOBL).

Studenti nose srpske zastave i transparente na kojima piše: “Studenti u Kosovskoj Mitrovici sa vama smo”, “Kosovo je pečat srpstva”, “1389. jednako 2008.”, “Zar su samo studenti protiv”, ali uzvikuju i pogrdne riječi, posebno prema Federaciji BiH, kao i "Ubij Turčina", "Federacijo ko te .... možemo i bez tebe".

Također, izražavaju i podršku Srbiji uzvikujući “Kosovo je dio Srbije”, “Srpska Srbija zajednička država” i drugo.

Policija je u većem broju prisutna na banjalučkim ulicama, a u centru Banje Luke kuda prolaze studenti blokiran je saobraćaj.

Iz protestne kolone izdvojila se grupa studenata i krenula prema uredu američke ambasade.Oni nose kamenice i jaja.

Predsjednik Studentske organizacije Univerziteta u Banjoj Luci Dejan Kragulj jučer je rekao da oni ovim protestom žele da podrže svoje kolege u Kosovskoj Mitrovici, koji se, “nalaze u neizvjesnosti, jer ne znaju da li će moći da studiraju po obrazovnom sistemu svoje zemlje i da li će uopće moći ostati da žive ondje gdje su vijekovima živjeli njihovi preci”.

Također, danas su u 12.00 sati Željeznice RS-a u znak protesta zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova obustavile saobraćaj na pet minuta.

Za sada nisu najavljeni drugi protesti u Banjoj Luci.