Bunt sindikata
4

Banja Luka: Sindikat policije ne dozvoljava izmjene Zakona o platama u MUP-u

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sindikat radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske neće dozvoliti uvođenje tzv. varijabilnog dijela, što Vlada RS planira uvesti izmjenama i dopunama zakona koji tretira plate za ove budžetske korisnike.

To je danas na konferenciji za medije u Banjoj Luci rekla predsjednica ovog sindikata Anica Jondić.

"Vlada RS je ove izmjene i dopune po hitnom postupku uputila u Narodnu skupštinu RS, zanemarujući činjenicu da je osnovna plata svakog radnika zasnovana na dva elementa, na cijeni rada i koeficijenta. To je suština svih šest zakona o platama koje imamo u RS-u za sve budžetske korisnike. Ovo što se sada dešava u ovim izmjenama i dopunama je potpuna novina o kojoj niko od nas nije obavješten, niti je razgovarao, jer sada uvode i treći element u obračun osnovne plate, a to je nekakav varijabilni dio, što mijenja temeljne principe zakona o platama", rekla je Jondić.

Taj varijabilni dio podrazumijeva da platu lako možete i da ne dobijete.

"Pripadnici MUP-a RS su sada stavljeni u potpuno odvojen koš prilikom obračuna plata, u odnosu na ostale budžetske korisnike. Varijabilni dio sada znači da vam osnovna plata ne mora biti ni to što je zakonom utvrđeno, a to je izraz cijene rada i koeficijenta, nemate čak garanciju ni za osnovnu platu", pojasnila je Jondić.

Od Vlade RS očekuju da predloženi član povuče iz skupštinske procedure i da pripadnike MUP-a RS ostave u istom, ravnopravnom položaju s ostalim budžetskim korisnicima. U suprotnom će, kažu, preduzeti sve oblike sindikalne borbe da se suprotstave ovakvim izmjenama o kojima ih niko nije ni upoznao, a kamoli konsultovao.