Čeka se Skupština
9

Banja Luka se zadužuje za skoro osam miliona KM zbog problema vodosnabdijevanja

Piše: M. N.
Grad Banja Luka zadužit će se dodatnih 7,8 miliona KM s ciljem izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže. Kredit podižu u EBRD-u, a ukupno zaduženje ovog grada iznosit će 119,7 miliona KM.

Projektom je planirana izgradnja rezervoara, vodovodnog sistema Česma, kanalizacije u naseljima Lauš i Pobrđe, vodovoda Krmine i sekundarnih vodovodnih mreža.

Ukoliko Skupština Grada Banja Luka prihvati ovo zaduženje, od kredita će biti finansiran i vodovodni sistem "Crno vrelo" koji bi osigurao vodu za oko 20.000 stanovnika na rubnim područjima grada.

Nažalost, još uvijek postoji problem s vodovodnom i kanalizacionom mrežom u većem broju rubnih i seoskih naselja. Lokalna izvorišta često presuše.

Iz banjalučkog vodovoda su krajem prošle godine upozorili kako bi novo zaduženje moglo značiti i veće cijene vode, ali i uvođenje paušala za vodomjer. Cijena vode i kanalizacije, zajedno s PDV-om i vodnim doprinosom, iznosi trenutno 1,18 KM po kubnom metru.

Gradonačelnik Grada Banja Luka Igor Radojičič kazao je kako je ukupno potrebno više od 50 miliona KM kako bi Banja Luka riješila problem vodosnabdijevanja.