71. godišnjica ustanka
2

Banja Luka: Sačuvati antifašističke tekovine

FENA
Šehitluci kod Banje Luke
Šehitluci kod Banje Luke
Na Banj brdu (Šehitlucima) kod Banje Luke danas je obilježena je 71. godišnjica ustanka naroda BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Vijence na spomenik palim Krajišnicima položili su delegacije Grada Banja Luka i Vlade RS, zatim delegacija banjalučkog SUNBOR-a, te predstavnici brojnih udruženja i organizacija.

Predsjednik banjalučkog SUBNOR-a Rade Džajić, prisjetio se slavnog vremena, rekavši da je polovinom jula 1941. godine, donesena odluka da se narod pripremi za oružani ustanak protiv fašističkog okupatora.

U antifašističkoj borbi učestvovalo je, kako je rečeno, oko 3.000 Banjalučana, a njih 1.000 položilo je svoje živote za slobodu, a 21 je proglašen narodnim herojem.

O antifašističkoj borbi je govorio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo, koji je rekao da je ponosan zbog toga što je dio društva koje njeguje antifašističku tradiciju iz Drugog svjetskog rata.

  • Stalno moramo ponavljati poznate istorijske činjenice, kako ih neki drugi ne bi izvrtali i zloupotrebljavali, kako kada je u pitanju Drugi svjetski rat, tako i događaji iz naše bliske prošlosti, naveo je Čađo.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić i ovom prilikom je kazao da je nosilac ustanka bio srpski narod, te da su prvu oružanu akciju izveli Srbi kod Drvara.