Nova eko toplana
0

Banja Luka riješila problem grijanja, novina su više cijene za potrošače s kalorimetrom

Piše: M. N.
Skupština Grada Banja Luka jučer je dala posljednje saglasnosti na dokumente za početak rada nove eko toplana čime je, kako je rekao gradonačelnik Igor Radojičić, riješen višedecenijski problem grijanja. Novina je to da će potrošači s kalorimetrom plaćati više, dok za ostale cijene ostaju iste.

Eko toplane su počele grijati građane Banje Luke krajem prošle godine, a službeno počinju raditi danas.

"Prethodnih godina svake sezone smo se pitali hoće li grad imati grijanje i svaka sezona je nosila dodatnih 10-20 miliona KM čistog duga koji ćemo otplaćivati u narednim godinama. Današnjim odlukama dobijamo pozitivnu kompaniju", kazao je Radojičić nakon zasjedanja Skupštine Banje Luke.

Kazao je kako se glavna promjena odnosi na fiksni dio koji plaćaju potrošači s kalorimetrom, što je izazvalo i najveću raspravu tokom zasjedanja. Gradonačelnik Banje Luke kazao je kako je to davno tebalo biti učinjeno te da su sve odluke poslane na razmatranje Ustavnom sudu RS koji je utvrdio da je ustavno da potrošači s kalorimetrom imaju fiksni i varijabilni dio.

Kako su mediji ranije pisali, fiksni iznos bi trebao iznositi 30 feninga po kvadratnom metru. To znači da će stanari koji naprimjer imaju stan od 50 metara kvadratnih plaćati 15 maraka plus ono što su potrošili. Cijene za one koji plaćaju grijanje po kvadratnom metru ostaju iste.

Također, manja promjena je ta da će vlasnici stanova koji se odluče isključiti iz sistema grijanja eko toplana morati prikupiti potpise svih stanara zgrade kako bi to učinili, dok vlasnici kuća mogu to uraditi bez veće papirologije. Sistem priključivanja ostaje isti kao i ranije.

Instalirana snaga eko toplane s godišnjom potrošnjom je blizu 50 megavata što je, prema Radojičićevim riječima, dovoljno da se grije cijeli grad po maksimalnoj potrošnji. Mazut odlazi u prošlost i grijanje će se vršiti na drvnu sječku.