BiH
0

Banja Luka: Razgovor o pomoći povratku Hrvata u RS

Sarajevo-x.com
U Biskupskom Ordinarijatu u Banjoj Luci, u srijedu, 20. veljače 2008. razgovarali su o povratku Hrvata u Republiku Srpsku biskup dr. Franjo Komarica, g. Davor Čordaš, dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda i g. Miladin Dragičević, savjetnik predsjednika Vlade RS g. Milorada Dodika, obavještava Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Bio je to početak realizacije obećanja premijera RS g. Milorada Dodika da će Vlada RS ove godine izdašnije finansijski pomoći povratak Hrvata na područja na koja se žele vratiti.

Momentalno se raspolaže s popisom od 2.369 zahtjeva za povratak 8.057 korisnika Hrvata u 19 općina RS, ali je poznato da na tom popisu nisu svi oni koji se namjeravaju vratiti. Po broju zahtjeva vodi općina Bosanski Brod – 514 zahtjeva, zatim Derventa 509, Bos. Šamac 325, Doboj 227, Teslić, 216, Modriča 209, Banja Luka 133, Mrkonjić Grad 85, Skender Vakuf (Kneževo) 69, Kotor Varoš 48, Prijedor 10, Prnjavor 6, ... itd.

Biskup je zahvalio entitetskim dužnosnicima na iskazanoj odlučnosti da se konačno krene u realizaciju pružanja pomoći u izgradnji kuća i infrastrukture onim ljudima hrvatske nacionalnosti koji se uporno žele vratiti u svoja rodna mjesta. Napomenuto je da treba razmišljati i o otvaranju novih radnih mjesta za povratnike, kako to na djelu provodi Caritas Banjolučke biskupije.

Biskup je svoje sugovornike zamolio da pomognu također i desetinama onih prognanih Hrvata – samo iz Banja Luke, koji već godinama uzalud pokušavaju ponovno doći u posjed svog imanja kojega su bili prisiljeni zamijeniti tijekom rata, a sva njihova nastojanja su do sada bila uzaludna. Oni su obećali da će vidjeti što se tu može učiniti.