135 zaraženih
75

Banja Luka: Radojičić produžio mjere zabrane i ograničenja za još dvije sedmice

E. Sk.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Na konferenciji Gradskog štaba za vanredne stuacije u Banjoj Luci, prisutnima se obratio gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, kazavši da u Banjoj Luci trenutno ima 135 registrovanih slučajeva sa koronavirusom i preko 2.500 osoba koja se nalaze ili u izolaciji ili pod nadzorom.

Poručio je da će se sve postojeće mjere koje su bile na snazi do 30. marta produžiti na još 14 dana, odnosno do 13. aprila.

"S obzirom na to da imamo konstatan rast, iako ne eksplozivan, sve je još uvijek pod kontrolom, ali veliki dio osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Gradski štab je odlučio da se sve postojeće mjere koje su bile na snazi do 30. marta produže na period od još 14 dana, odnosno do 13. aprila. Znači, sve mjere koje se odnose na gradski prijevoz, predškolsko vaspitanje, trgovinsku i ugostiteljsku djelatnost, zanate i usluge, javna okupljanja, i sve ostalo u nepromijenjenom obliku, ostaju da važe još 14 dana", kazao je Radojičić.

Procjenjeno je, dodaje, da je situacija još uvijek u fazi uspona epidemije, ali i da su dosadašnje mjere dale rezultate.

"Spriječeno je eksplozivno i veliko širenje koronavirusa, o čemu svjedoče i brojevi o kojima smo govorili. Nakon četiri sedmice trajanja koronavirusa u Banjoj Luci i RS-u još uvijek imamo kontrolu svih klastera, ali je potrebno, barem u narednom periodu od 14 dana sve mjere zadržati i disciplinovano izvršavati", poručio je Radojičić.

Pozvao je sve građane da mjere koje su do sada bile na snazi, ozbiljno shvate.

"Pozivam sve da spriječimo prenošenje s jednog na drugog čovjeka i da na taj način omogućimo da držimo situaciju pod kontrolom. U Banjoj Luci je trenutno u funkciji nekoliko karantina za osobe koje krše kućnu izolaciju. Na Rakovačim barama u karantini su trenutno tri osobe, dok u drugim karantinama nema još korisnika, vrše se tesiranja na graničnim prijelazima, nakon čega ćemo imati detaljnije informacije", poručio je Radojičić.