Akcija Hercegovina
0

Banja Luka: Pritvor za 14 uhapšenih narkodilera

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Specijalno tužilaštvo RS-a predložilo je određivanje pritvora za 14 od 15 osoba, jučer uhapšenih u akciji „Hercegovina“, usmjerenoj na suzbijanje organiziranog kriminala u vezi s neovlaštenom proizvodnjom i prometom droga i oružja. Oni su protekle noći privedeni u Specijalno tužilaštvo u Banjoj Luci.

Prijedlog za određivanje pritvora stavljen je protiv Gorana Svorcana, Boška Šupića, Rajka Jakšića, Nebojše Janjića, Dejana Cvijetića, Ante Prca, Dalibora Papovića, Radivoja Bumbića, Branka Đuričića, Mirka Pušare, Momčila Mučibabića, Mladena Svorcana, Jovana Starovića i Milana Miloševića.

Svi oni bit će predati sudiji za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za suzbijanje organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala Okružnog suda u Banjoj Luci.

Jedna osoba puštena je da se brani sa slobode, s obzirom na to da za isto nisu postojali zakonski razlozi za određivanje pritvora, potvrđeno je iz Specijalnog tužilaštva RS-a.

CJB Trebinje je tokom ponedjeljka započeo realizaciju operativne akcije „Hercegovina“, koja je pripremana još od 15. novembra 2010.

Tokom 17. juna trebinjska policija je podnijela izvještaj Specijalnom tužilaštvu RS-a protiv 31 osobe za navedena počinjena krivična djela.

Do danas je lišeno slobode 19 osoba, a za dvjema se još traga.

Radi se o osobama s područja Bileće, Gacka, Trebinja, Istočnog Sarajeva i Stoca.

Do sada je izvršeno 40 pretresa, a u ranijima aktivnostima u ovoj akciji oduzeto je više od 36 kg skanka, šest pušaka, dva vozila te ostali predmeti koji će poslužiti kao dokazi u krivičnom postupku.

U realizaciji ove operativne akcije učestvuju pripadnici CJB Trebinje i više organizacionih jedinica MUPRS-a pod nadzorom Specijalnog tužilaštva RS-a.