BiH
0

Banja Luka: Pripreme za funkcioniranje Doma mladih

FENA
U Banjoj Luci su u toku pripreme za korištenje i upravljanje prostorom Omladinskog kulturnog centra – Doma mladih, za čije je opremanje i funkcioniranje u gradskom budžetu za 2008. godinu izdvojeno 260.000 KM.

Sanacija i adaptacija objekta Doma solidarnosti, u kojem je smješten Dom mladih, započela je početkom 2007. godine, a krajem oktobra završeni su radovi u objektu da bi omladina dobila prostor na atraktivnoj lokaciji za realizaciju svojih ideja i programa.

Od Odjeljenja za društene djelatnosti i Komisiju za mlade (kao stalnog radnog tijela Skupštine) zatraženo je da predlože model korištenja i upravljanja prostorom Omladinskog kulturnog centra – Doma mladih.

Ljiljana Radovanović, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti, kazala je da su Komisiji za mlade dostavljena dva modela kao prijedlozi funkcioniranja i načina upravljanja Domom mladih od Partnerskog omladinskog pokreta – POP i od Omladinskog savjeta Banje Luke kao krovne omladinske organizacije.

Komisija za mlade je razmatrajući oba prijedloga, donijela 26. oktobra 2007. godine zaključak da je za početak funkcioniranja Doma mladih najprihvatljivije rješenje da njime, prvih godinu dana, upravlja osoba postavljena od Administrativne službe Grada, pri čemu bi programske sadržaje kreirao Programski savjet, sastavljen od predstavnika Omladinskog savjeta Banje Luke, omladinskih organizacija grada u saradnji s Komisijom za mlade.

Skupština grada predložila je gradonačelniku da u skladu s propisima imenuje odgovornu osobu za upravljanje objektom Doma mladih, te zadužila Komisiju za mlade, da Skupštini grada predloži imenovanje članova Programskog savjeta kao volonterskog radnog tijela, čiji je zadatak kreiranje i izbor programskih sadržaja koji će se realizovati u Domu mladih.

U toku su aktivnosti u vezi s imenovanjem članova Programskog savjeta kao volonterskog radnog tijela te njegovog izbora od Komisije za mlade uz učešće predstavnika Odjeljenja za društvene djelatnosti i Omladinskog savjeta Banja Luka.

-Također je imenovana osoba uime Komisije za mlade u radnu grupu, koja će zajedno sa studentima Arhitektonsko-građevinskog fakulteta iz Banje Luke realizovati projektni zadatak opremanja Doma mladih, uz učešće predstavnika Omladinskog savjeta Banja Luka“, rekla je Ljiljana Radovanović.

I Vlada Republike Srpske također je u ovoj godini planirala 100.000 KM za Dom mladih.