BiH
0

Banja Luka: Predavanje 3LHD - Periferni trenutak

Sarajevo-x.com
Predavanje 3LHD - Periferni trenutak će se održati 15.novembra 2011.godine u Kulturnom centru Banski dvor, a u organizaciji Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Predavač je arhitekta Saša Begović /3LHD arhitekti/ iz Zagreba.

Saša Begović rođen je 1967, u Bjelovaru. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1994. godine osnovao je arhitektonski studio 3LHD. Od 2010. je Gost Profesor na Arhitektonskom fakultetu u Splitu. Bio je od 2000 - 2005 gost-predavač na TU Graz, a redovno predaje na univerzitetima širom svijeta. U mandatu 2000/2002 bio je glavni urednik arhitektonskog časopisa Čovjek i Prostor, Udruženja Hrvatskih Arhitekata.

Njegov arhitektonski studio 3LHD usmjeren je na integraciju raznih disciplina – arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti. Most hrvatskih branitelja u Rijeci, Dvorana Bale, Hrvatski paviljon na EXPO 2005 u Japanu, Splitska Riva, Centar Zamet u Rijeci, Hotel Lone u Rovinju, samo su neki od najvažnijih projekata. Radovi 3LHD-a predstavljeni su na važnim univerzitetima, izložbama i institucijama širom svijeta, te osvojili važne međunarodne nagrade, uključujući nagradu WAF 2008 na prvom Svjetskom festivalu arhitekture u Barseloni, nagradu IOC/IAKS Međunarodnog Olimpijskog komiteta za sportske objekte, nagradu AR award London za najbolje nadolazeće arhitekte, nagradu časopisa ID, kao i sve najvažnije hrvatske strukovne nagrade: D.Galić, B.Bernardi, V.Kovačić i V.Nazor.

Predavanje će se održati u okviru manifestacije dAni arhitekture, a povodom obilježavanja XV godina postojanja Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.